Gara-Gara Sering On4ni Setiap Hari, Lelaki Jepun Hampir Maut Diserang Str0k dan ini akibatnya kalau di teruskan lagi

Seorang lelaki Jepun berusia 51 tahun dilaporkan hampir m4ut diser4ng str0k gara-gara sering melakukan on4ni beberapa kali dalam masa sehari.

Lelaki yang tidak didedahkan identiti itu berkata, pada mulanya dia mengalami sakit kepala dan mula muntah-muntah selepas melakukan perbuatan itu.

Khuatir dengan dirinya yang kurang sihat secara tiba-tiba, lelaki ini mendapatkan rawatan di Hosp1tal Universiti Bandar Nagoya. Hasil pemeriksaan mendapati dia mengalami tekan4n d4rah rendah dan bercelaru, dua tanda jelas seseorang itu menghidapi penyakit str0k.

Pakar perubatan kemudiannya melakukan imbasan tomografi berkomputer (CT scan) terhadap ot4knya untuk pemeriksaan lanjut.

Mereka mendapati lelaki ini mengalami pendarahan subarachnoid – sejenis str0k berpunca daripada pembuluh darah pecah dan boleh menyebabkan kem4tian.

Bagaimanapun, lelaki ini kembali sihat semula selepas dua minggu dirawat di hospital berkenaan.

Menurut rekod, terdapat hampir 4,800 kes melibatkan pendarahan subarachnoid yang dilaporkan pada setiap tahun di United Kingdom dan rata-ratanya melibatkan individu berumur 45 sehingga 70 tahun.

Sumber: Lobak merah


Apa kata anda?

Be the first to comment on "Gara-Gara Sering On4ni Setiap Hari, Lelaki Jepun Hampir Maut Diserang Str0k dan ini akibatnya kalau di teruskan lagi"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*