Islam Agama Yang Damai

Ulama ulung, al-Imam Abdullah bin al-Mubarak mempunyai seorang jiran berbangsa Yahu di. Apabila beliau membeli daging atau buah-buahan, beliau akan menghadiahkannya kepada jirannya itu.

Suatu hari orang Yahu di itu bermaksud menjual rumahnya, datanglah seorang yang hendak membeli. Dia berkata: “Harga rumahku ini dua ribu dinar, yang seribu adalah harga rumah dan seribu lagi harga berjiran dengan Ibnu Mubarak.”

Beliau amat terharu dengan perkataan jirannya itu, lalu dia pun mendatanginya seraya berkata: “Ini seribu dirham untuk harga rumahmu dan engkau jangan menjualnya.”

Setelah peristiwa itu akhirnya Yahu di itu masuk Islam. Saidina Ali pernah berkata: “Sesiapa yang mahu menguasai manusia, kuasailah hatinya.”

Para sahabat Rasulullah SAW memiliki kepakaran dalam mempengaruhi manusia, melembutkan hati dan menundukkan jiwa mereka kepada Islam. Rasulullah telah mendidik duta-duta Islam yang bertugas membawa ajaran agama ke luar Makkah.

Salah seorang duta Islam yang pertama adalah Saidina Mus’ab bin Umair yang ditugaskan ke Madinah.

Penyebaran Islam dilakukan dengan jalan damai dan persahabatan, bukan seperti yang didakwa para orientalis songs4ng bahawa Islam ditegakkan dengan mata ped4ng.

Hakikatnya, peper4ngan yang terjadi dalam sejarah Islam adalah bersifat per4ng kerana membela diri. Rasulullah SAW mengajarkan kelembutan dan akhlak mulia sebagai teras kecemerlangan dakwahnya.

Terbukti ketika baginda membuka kota Makkah dan menawan penduduknya, saat itu kunci Kaabah telah dilarikan oleh pemegang amanahnya yang bernama Usman bin Talhah, seorang musyrikin.

Keluarga Usman dipandang mulia kerana telah berkhidmat menjaga Kaabah secara turun temurun. Itulah warisan yang paling mahal dan berprestij bagi zuriat mereka.

Dia menyeru dari atas bumbung Kaabah: “Sesekali takkan ku biarkan lelaki yang mengaku dirinya Nabi merampasnya daripadaku.”

Lalu Saidina Ali bin Abu Talib memulas tangan Usman dan mengambil kunci itu. Kemudian datanglah al-Abbas bin Abdul Muthalib, bapa saudara Rasulullah SAW memohon agar kunci itu diserahkan kepada keluarga beliau.

Ia merupakan satu penghormatan terbesar bagi sesiapa sahaja yang mampu berkhidmat kepada Baitullah. Namun Rasulullah SAW menyuruh Ali untuk mengembalikannya kepada Usman bin Talhah yang masih k4fir dan nyata penentangannya kepada baginda SAW.

Rasulullah juga menyuruh Ali meminta maaf kerana telah menyakiti tangannya. Setelah menerima apa yang menjadi haknya Usman bin Talhah menyatakan dirinya masuk Islam.

Beliau begitu terharu dengan sifat adil dan kasih sayang yang terserlah pada keperibadian Rasulullah SAW. Akhirnya semua orang k4fir di Makkah menyerahkan dirinya kepada agama Allah.

Dengan rasa tunduk mereka menginsafi diri betapa indah dan mulianya ajaran agama Allah ini.

Tetapi kini, persepsi terhadap kemuliaan Islam telah tercalar dengan peristiwa-peristiwa keg4n4san. Padahal ia adalah angkara manusia-manusia durjana yang tidak bertanggungjawab yang bertopengkan Islam.

Sesungguhnya mereka telah keluar dari prinsip yang diajarkan oleh Rasulullah SAW dan diamalkan para sahabat dan tabiin dalam memperjuangkan agama Islam ini.

Bagaimanakah metod dakwah yang sesuai pada zaman yang serba canggih ini?

Mengapa tidak dicuba dengan cara yang lebih bertamadun seperti persaingan dalam bidang sains dan ekonomi, politik dan budaya, pertahanan dan keamanan, kerana semua itu adalah media dakwah paling penting untuk diterokai generasi Islam saat ini.

Setiap muslim bertanggungjawab mempamerkan nilai-nilai Islam ketika berinteraksi dengan non-muslim.

Kewajipan menyampaikan mesej Islam ini bukan terletak di tangan para pendakwah yang berlatar belakang pendidikan Islam sahaja, tetapi setiap individu muslim adalah pendakwah dengan bidang dan kepakarannya masing-masing.

Seorang artis adalah pendakwah jika dia mampu memberikan teladan yang baik kepada peminat-peminatnya, seorang ahli politik atau ahli perniagaan, wartawan atau budayawan diharapkan mampu menegakkan mesej Islam di medan yang diceburi, bahkan seorang angkasawan atau penjaga kedai sekalipun harus mempunyai kesedaran membela Islam di mana jua dia berada.

Cara yang paling sederhana dan mudah ialah tunjukkan akhlak Islam yang mulia, jujur dan amanah, sopan santun dan berbudi bahasa, adil dan bertanggungjawab, kasih sayang dan simpati, semua itu merupakan ciri-ciri Islam yang mesti diperjuangkan.

Senyuman dan kata-kata yang manis sudah cukup membuktikan bahawa Islam itu penyebar kasih sayang sejagat. Namun perlu diingat tentang masalah akidah dan kepercayaan yang tidak boleh sama sekali berlaku tolak ansur di dalamnya.

Untukmu agamamu dan untukku agamaku, tapi kita masih boleh berkasih sayang dan berdamai.

 

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! SK Press

Sumber : Iluvislam

 


Apa kata anda?

Be the first to comment on "Islam Agama Yang Damai"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*