Lana Nordin D4kwa Negara Sendiri Diskr1minasi Terhadap Rakyat?

Menerusi laman Instagram miliknya, pelakon Lana Nordin  berkongsi pandangannya mengenai isu diskriminasi yang berlaku di tanah air dengan menunjukan klip video ceramah mengenai perbandingan negara-negara di dunia yang mempraktikkan gaya hidup Islam sebenar.

Negara Islam Belum Tentu Saling Menghorm4ti

Mendengar klip video ceramah tersebut membuatkan Lana berkongsi pandangannya bahawa banyak perbezaan antara negara Islam dan bukan Islam. Bukan itu saja, pelakon ini juga berpendapat ada juga negara Islam yang tidak mempraktikkan adab dan saling menghorm4ti seperti yang diamalkan.

“Harus tahu keadaan sekarang. Ni perbezaan pada mereka yang tak tahu dan bersifat negatif terhadap negara k4f1r pada orang Islam… Kadang-kadang negara yang Islam send1ri belum tentu sifat menghorm4ti atau beradap di amalkan selalu.” tvlisnya

Foto – Instagram @lananodinmckienzie
 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Lana Nodin❤️David Mckienzie (@lananodinmckienzie)

Negara Send1ri Diskriminasi Terhadap Rakyat

Selain itu, pelakon jelita ini juga berpendapat  bahawa Malaysia send1ri telah melakukan diskriminasi dikalangan orang terdekat, keluarga atau rakan-rakan dengan tidak menghorm4ti pendapat atau hak asasi individu.

“Malah di negara send1ri sekarang ni DISKR1MINASI terhadap rakyat semasa send1ri berlaku di dalam kalangan orang terdekat, keluarga dan kawan-kawan… Tiada sifat menghorm4ti pendapat atau hak orang lain lagi!!!

Kenapa dulu aku kata hujan emas negara orang??? Atas dasar ini kerana hakikatnya sekarang negar4ku, rakyat masih tak bersatu dan masih mempertikaikan hak asasi individu, hak masing-masing….” tegasnya

Ahli Politik Sibuk Raih Jawatan Dan Pangkat, Rakyat Terk4pai Untuk Hidup

Lana juga meluahkan rasa tidak puas hati terhadap ahli politik negara yang dilihatnya seperti sibuk mencari pangkat dan jawatan daripada fokus memberi bantuan kepada rakyat yang memerlukan.

“Termasuklah ahli-ahli politik yang sibuk meraih pangkat dan jawatan, sedangkan rakyat masih terkapai-kapai untuk hidup esok hari. Dana yang ada disalurkan untuk membina istana yang lebih gah, tetapi rakyat yang hil4ng pekerjaan, perniagaan gulung tikar tiada bantuan yang dihulurkan hanya dengan bersyarat…” katanya

Foto – Instagram @lananodinmckienzie

Lana Nasihat Orang Ramai Berhenti Diskir1minasi Sesama Send1ri

Selain menyentuh soal ahli politik, aktres ini juga menasihati agar rakyat Malaysia berhenti bersikap diskriminasi sesama send1ri dan cuba hidup secara harmoni tanpa rasa negatif, dend4m mahupun cemburu.

“Apakah ini semua kita rakyat Malaysia masih bvta, pekak atau malas untuk perjuangankan hak kita? Ayuh… Hentikanlah sifat diskr1minasi SESAMA SEND1ri… Jika kerajaan tidak memulakan, mari kita semua dulukan.. Hentikan diskriminasi, TIADA LAGI SYARAT-SYARAT mengarut yang mer4gut hak kebebasan anda.

Mulakan dengan d1ri anda.. Horm4ti pendapat dan pilihan orang lain.. Buang sifat PHD, dend4m dan CEMBvRU. Cuba untuk hidup dalam harmoni bermula dari dalam d1ri anda… InsyaAllah kalau sifat negatif hil4ng, Allah SWT akan sentiasa lindungi.” tvlisnya lagi

Perbuatan diskriminasi terhadap mana-mana individu kerana berbeza pendapat tidak sepatutnya berlaku, apatah lagi Islam mengajar umatnya untuk menghorm4ti pilihan atau keputusan yang dibuat oleh mana-mana individu.

Apa pandangan anda tentang isu ini?

 

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! SK Press

Sumber : Murai my


Apa kata anda?

Be the first to comment on "Lana Nordin D4kwa Negara Sendiri Diskr1minasi Terhadap Rakyat?"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*