Pensyarah Kanan UPM Cadang Sesuatu Kepada Individu Tol4k V4ksin

Sejak pihak kerajaan memperkenalkan Program Imunisasi cov1d-19 Kebangsaan pada Februari lalu, dapat dilihat sehingga kini segelintir kelompok yang memilih untuk men0lak vaksin. Pilihan yang dibuat golongan ini nyata membimbangkan orang ramai kerana khuatir bakal lebih mudah dij4ngkiti dengan wab4k cov1d-19.

Menurut pensyarah kanan Jabatan Kesihatan Komuniti Fakulti Perubatan dan Sains Kesihatan Universiti Putra Malaysia (UPM), Prof Madya Dr Halimatus Sakdiah Minhat, beliau berpendapat golongan yang menolak untuk menerima sunt1kan vaksin cov1d-19 wajar menanggung risiko.

Dalam erti kata lain, golongan ini perlu membayar kos raw4tan secara penuh apabila dimasukkan ke hospital jika disahkan positif cov1d-19. Beliau mengulas golongan ini perlu bertanggungjawab dengan pilihan yang dibuat kerana memilih untuk men0lak vaksin yang ditawarkan.

Sumber: harian metro

Mengulas mengenai prosedur operasi standard (SOP) yang ditetapkan pihak kerajaan, Dr Halimatus Sakdiah berpendapat peraturan sedia ada perlu dikekalkan dalam menyekat pergerakan golongan yang men0lak vaksin bagi mengurangkan risiko peningkatan kemasukan ke hospital.

Dr Halimatus Sakdiah juga berpendapat pihak berkuasa perlu mengenakan denda berat kepada individu yang tidak divaksin yang mel4ngg4r peraturan dan SOP berkenaan.

Dalam pada itu, beliau bersetuju tidak mempunyai kaedah khusus dalam mengesan individu tidak divaksin yang mel4ngg4r SOP kerana masyar4kat kini semakin kreatif dalam mencari cara mel4ngg4r peraturan yang ditetapkan.

Sementara itu, mereka yang sudah mendapat dua dos sunt1kan vaksin serta remaja dan kanak-kanak yang belum divaksin juga telah dibenarkan untuk merentas negeri menerusi pengumuman yang dibuat oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob pada Ahad lalu.

 

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! SK Press

Sumber : thevocket


Apa kata anda?

Be the first to comment on "Pensyarah Kanan UPM Cadang Sesuatu Kepada Individu Tol4k V4ksin"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*