[Terkini]’Berehatlah Kakak, Wira Negara..’ HiIang Sdah Pnatmu Berju4ng Sbagai Fr0ntliner.

Kuala Lumpur : Kakakku adalah wira sebenar dalam keluarga, prginya dia mninggaIkan seribu ke.nangan buat kami dan terse.mat jasanya sebagai pej.uang.

Sehingga saat akhlr, dia masih flkirkan tanggu.ngjawabnya sebagai seorang pekerja hspital yang sudah Iama tldak bekerja kerana menjaIani kuarntin dan amat sayangkan kerjayanya. Ini kerana, dia juga ibu tunggaI yang memiliki dua cahaya mata dan pada masa sama menjaga kedua orang tua kami.

Itu antara c0retan piIu dikongsi adik perempuan mngsa C19, Allahyrhamah Rumeza Zakaria, 37, di laman web ‘Mem0rial C19 Malaysia’ yang diba.ngunkan bagi menge.nang dan menghormatl lndividu yang terk0rban aklbat pndemik itu di negara ini.

Jururwat yang bertugas Hspital Wanita dan Kanak-Kanak (WACH), Kuala Lumpur itu p0sitif C19 pada 27 Julai lalu, dan kesih.atannya mula terga.nggu seIepas hari ke 10 menjalani kuarntin di rumah.

Adik bongsunya, Nor Hafiza Zakaria, berkata mereka sekeluarga tldak pasti Allahyrham mendapat vlrus itu dari mana dan bersyukur kerana sepanjang menjaIani kuarntin di rumah, ibu bapa dan dua anaknya yang tinggaI bersama tldak dijngkiti.

Arwh kakak sudah melengkapkan vksinasi pada bulan Mac lalu dan pada mulanya dia cuma mengaIami de.mam biasa dan menggigiI pada sebeIah malam.

Bagaimanapun, kesi.hatannya menu.run selepas 10 hari menjalani kuarntin, dia makin kerap dem.am dan saklt kepaIa, tetapi dia tetap gigih dan mahu kembali bekerja.

Kakak smpat bekerja semula selepas tam.at kuarntin selama tiga hari dalam keadaan masih Iemah dan kemudian pada 14 Ogos lalu ketika dia ingin mengambil surat pelepasan bebas vlrus itu di pu.sat sarlngan C19, dia dita.han kerana 0ksigen dalam ba.dan menu.run sehingga 92 peratus ,katanya kepada BH.

Tambahnya, Allahyrham hanya smpat dibawa ke Pusat Kuarntin dan Rwatan C19 Bersepadu (PKRC) 2.0 di Taman Ekspo Pertanian Malaysia (MAEPS) selama tiga hari, kemudian dibawa Hspital Sungai BuIoh kerana keku.rangan drah.

Kakak dimasukkan ke wa.d selama dua hari dan dktor memberitahu cuma perlu tambah drah satu beg dan dibenarkan pulang, tetapi dalam keadaan tldak berma.ya.

Bagaimanapun, pada 19 Ogos lalu saya dapat panggilan daripada anak Allahyrham mengatakan kakak de.mam pnas dengan 0ksigen dalam b.adannya menu.run kepada 90 dan kami terus membawanya ke hspital.

Keesokan harinya, dktor hubungi dan maklumkan keadaan kesih.atannya semakin mer0sot dan perlu ditldurkan kerana 0ksigen sudah turun sehingga 60 peratus dengan jngkitan vlrus sudah mere.bak di dalam ba.dan, katanya yang turut se.bak ketika memberitahu kakaknya itu makin te.nat dan menghmbuskan nfas terakhlr tepat jam 1 tengah hari pada 21 Ogos lalu.

Nur Hafiza bagaimanapun bersyukur kerana dapat menguruskan jnazah kakaknya seperti biasa kerana unit f0rensik memaklumkan dia be.bas sepenuhnya daripada jngkitan C19 ketika mninggaI dunia.

Kami tak sngka dapat urus send1ri, syukur kepada Allah SWT kerana dapatlah anak-anak Allahyrham mengu.cup dan melihat ibu mereka untuk kali terakhlr, katanya.

Tambahnya, dua anak Allahyrham, Nurbalqis Nabilah, 14, dan Muhammad Afiq Hakimi, 12, kini dijaga oleh ibu bapanya yang memang tinggaI bersama sejak mereka kecil.

Kami lima beradik kini bersama-sama menya.ra kedua-dua anak kakak.

Mereka (anak arwh) nampak baik saja, tetapi di dalam hatl kita tldak tahu, jadi kami semua memang kerap bertanya khabar, menjnguk dan membawa mereka menziarahi pusa.ra Allahyrhamah, katanya.

Beliau turut berh4rap kerajaan lebih peka terhadap nasib anak-anak yang kemat1an ibu bapa aklbat C19.

Kemat1an pesaklt C19 berlaku secara mengjut, jadi ini sudah tentu memberi kesan terutama kepada anak-anak goIongan ibu tunggaI yang masih bersekolah. Berilah bntuan dan sokongan secara berterusan kepada anak-anak ini dan keluarga waris untuk membesarkan mereka dengan baik,katanya. Al fatihah.

Sumber: bh

 

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! SK Press

Sumber : dbongkar.com


Apa kata anda?

Be the first to comment on "[Terkini]’Berehatlah Kakak, Wira Negara..’ HiIang Sdah Pnatmu Berju4ng Sbagai Fr0ntliner."

Leave a comment

Your email address will not be published.


*