Lihat Bagaimana P0lis Trafik Di Indonesia Aj4r Pengguna Jalan Raya Jadi Lebih Berhemah

Di mana-mana negara sekalipun, pasti mengalami masalah tingk4h laku di jalan raya. Lihat cara bagaimana pol1s trafik di Indonesia mengendalikannya.

Walaupun undang-undang jalan raya dibuat bagi memastikan keselamatan pengguna semasa menggunakannya, masih ramai yang degil dan ingkar.

Kesannya, ia bukan sahaja membah4yakan d1ri send1ri, tetapi juga pengguna jalan raya yang lain.

Antara yang paling selalu dilakukan pengguna jalan raya ialah tidak memakai helmet bagi pengguna motosikal, tidak memakai tali keledar, berhenti di garisan lintas pejalan kaki dan makan atau minum sambil memandu.

Lihat Bagaimana Polis Trafik Di Indonesia Ajar Pengguna Jalan Raya Jadi Lebih Berhemah 4

Tahukah anda di Indonesia, bagaimana pegaw4i pol1s trafik yang menjaga kamera litar tertutup di lampu isyarat bertindak mengajar pengguna jalan raya yang melakukan kesalahan yang boleh membah4yakan d1ri mereka dan pengguna jalan raya yang lain?

Lihat Bagaimana Polis Trafik Di Indonesia Ajar Pengguna Jalan Raya Jadi Lebih Berhemah 5
Sumber: Tribun Jateng

1. Pol1s trafik akan menyebutkan nombor plat kenderaan, jenis kenderaan dan jika perlu warna pakaian mereka.

2. Menyatakan kesal4han mereka dan meminta mereka mematuhi undang-undang jalan raya secara baik. Sebagai contoh, jika tidak memakai helmet, pengguna akan diminta untuk berpatah balik dan mengambil helmet.

3. Memberi peringatan bahawa lampu isyarat merah tidak akan ditukarkan kepada hijau selagi mana pengguna jalan raya tidak mengikut arahan.

Mahu tidak mahu, pengguna jalan raya terpaksa mengikut arahan yang dikeluarkan menerusi pembesar suara yang ada. Jika mereka ‘buat-buat b0doh’, pengguna jalan raya lain akan menegur sehingga yang melakukan kesal4han itu terpaksa akur.

Ada juga pengguna jalan raya yang ditegvr makan ais krim di kawasan lampu isyarat. Agak lucu namun itulah ada yang berlaku.

Tindakan men3gur secara terus ini memang sangat wajar dilakukan kerana sekurang-kurangnya risiko kem4l4ngan jalan raya dapat dikurangkan.

Di Malaysia, anda rasa perlu atau tidak sistem sebegini diaplikasikan?

Jika di India, sudah ada undang-undang yang mengenakan denda menulis karangan sekiranya penunggang motosikal didapati bersalah tidak memakai topi keledar.

 

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! SK Press

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook

Sumber:https://odisi.my/


Apa kata anda?

Be the first to comment on "Lihat Bagaimana P0lis Trafik Di Indonesia Aj4r Pengguna Jalan Raya Jadi Lebih Berhemah"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*