Doktor Kecewa Banyak Sanitiser Hospital Dicvri Pes4kit, Pel4wat

Memang tidak dapat dinafikan, penjagaan kesihatan merupakan salah satu perkara penting yang perlu dititikberatkan oleh setiap individu lebih-lebih lagi ketika negara kini sedang dilanda v1rus m4ut iaitu Covid-19. Namun, dalam kesibukan kita menjaga kebersihan ada segelintir individu yang tanpa rasa bersalah telah ‘mencvri’ hand sanitizer di h0spital-h0spital kerajaan dan swasta.

Seperti perkongsian seorang doktor di laman Facebook, iaitu Dr. Mahyuddin Mohamed meluahkan rasa kecewa dengan sikap rakyat Malaysia yang mementingkan d1ri send1ri dan langsung tidak mempunyai sifat kejujuran dalam d1ri.

Hand Sanitizer dicvri

Anda tau, banyak sanitiser kami di h0spital dicuri pes4kitdan pel4wat. Ini harta rakyat dan kerajaan dan bukannya milik peribadi anda! Adakah anda fikir sanitiser yang bukan hak anda akan melindungi anda drpd COVID19?

Kakitangan kesihatan berkorban memba4hayakan ny4wa, masa dan tenaga untuk anda. Anda pula langsung tidak peduli, selfish dan bodoh s0mb0ng. Hari ini kami ada pes4kityang sedang di kuarantin di rumah tapi datang temujanji ke klinik. Bila ditanya di 2 stesen saringan langsung tidak mengaku. Bila dah sampai berdepan dengan doktor baru la bagitau. Dah la tak pakai topeng muka.

Menerusi perkongsian seorang doktor b3dah ortopedik yang berkhidmat di h0spital Sultan Haji Ahmad Shah, Temerloh memberitahu bahawa kebanyakan hand sanitizer yang diletakkan di h0spital untuk kegunaan pes4kit, pelawat dan kakitangan kesihatan telah dicvri. Tambahnya lagi, segelintir daripada pes4kitdan pelawat yang datang ke h0spital telah mengambil kesempatan mencuri barangan itu dengan membawanya pulang ke rumah untuk kegunaan peribadi.

Perbuatan tidak bertanggungjawab mereka ini secara tidak langsung memberi kesan burvk kepada orang lain.

Jaga kesihatan, jangan men1pu

Sekadar gambar hiasan

Buat anggota kesihatan, jangan sesekali ambil ris1ko dan percayakan pes4kit. Ada yang men1pu. Yang nampak educated men1pu. Yang nampak alim pun men1pu juga. Sentiasa pakai topeng muka dan jaga jar4k anda daripada pes4kit. Anggaplah semua pes4kitberisiko menj4ngkiti anda. Buat rakyat Malaysia, jika anda ada contact dengan orang yang COVID19, mengakulah. Bukannya kami tangkap anda pun kalau anda mengaku.

Kalau anda dikuarantin, duduklah di rumah selama 14 hari. Tak perlu la travel atau keluar rumah. Kuarantin la betul-betul. Tak perlu ke h0spital. Temujanji anda boleh ditunda. Kalau kami semua s4kit, siapa yang akan raw4t anda?

Sementara itu, Dr. Mahyuddin turut memberi pesanan kepada kakitangan kesihatan supaya menjaga kesihatan mereka terutamanya apabila berhadapan dengan pes4kit. Hal ini kerana, kebanyakan daripada pes4kityang dij4ngkiti Covid-19 ini sering menyembunyikan peny4kit mereka.

Individu ini juga menasihati orang ramai agar menjaga kesihatan masing-masing dan mengikuti segala arahan yang dikeluarkan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia.

Sumber: Dr. Mahyuddin Mohamed/OhBulan

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook @Satkoba


Apa kata anda?

Be the first to comment on "Doktor Kecewa Banyak Sanitiser Hospital Dicvri Pes4kit, Pel4wat"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*