TEMPAT SOLAT Terbaik Bagi Wanita

Tempat Solat Terbaik Bagi Wanita, Ini Penjelasannya | Soalan: Saya ingin bertanya berhubung dengan solat bagi wanita yang menjadi perbahasan dikalangan kami tanpa mendapat satu jawapan yang tepat dan memuaskan. Soalannya adalah:

Dimana lebih baik wanita bersembahyang di rumah atau di masjid / surau? Betul ke pahala sembahyang di masjid / surau lebih (27×) daripada sembahyang di rumah?

Berd0sa ke jika wanita tersebut memilih untuk sembahyang di rumah sahaja? Semoga saya mendapat satu jawapan yang boleh menyelesaikan perasaan ingin tahu selama ini. Terima kasih.

Jawapan: Isu berkenaan tempat solat yang terbaik dalam kalangan wanita merupakan isu yang selalu berlegar dalam benak fikiran wanita.

Menjadi keraguan dan tanda tanya bagi wanita untuk memilih tempat yang terbaik untuk menunaikan solat.

Kami cuba memberikan jawapan yang setuntas mungkin, moga-moga jawapan ini dapat memberikan pencerahan terhadap isu ini.

Berkenaan isu ini, terdapat beberapa hadis yang boleh dirujuk bagi menerangkan perbincangan terhadap masalah ini.

Antaranya adalah hadis yang d1riwayatkan oleh Ibnu Mas’ud yang menyatakan bahawa Nabi SAW telah bersabda:

صَلاَةُ الْمَرْأَةِ فِي بَيْتِهَا أَفْضَلُ مِنْ صَلاَتِهَا فِي حُجْرَتِهَا وَصَلاَتُهَا فِي مَخْدَعِهَا أَفْضَلُ مِنْ صَلاَتِهَا فِي بَيْتِهَا

“Solat seorang wanita di rumahnya adalah lebih baik daripada solat di halaman rumahnya dan solat di bilik tidur / bilik persend1rian adalah lebih baik daripada solat di rumahnya.”

(Hadis riwayat Sunan Abi Daud, No. 570, Imam Nawawi menilai sanad hadis ini adalah sahih mengikut syarat imam Muslim)

Begitu juga hadis yang d1riwayatkan oleh Imam Ahmad bahawa Ummu Humaid Al-Sai’idi iaitu isteri kepada Abu Humaid datang bertemu Nabi SAW dan berkata:

يَا رَسُول اللَّهِ إِنِّي أُحِبُّ الصَّلاَةَ مَعَكَ، فَقَال صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ: قَدْ عَلِمْتُ. وَصَلاَتُكِ فِي بَيْتِكِ خَيْرٌ لَكِ مِنْ صَلاَتِكِ فِي حُجْرَتِكِ، وَصَلاَةٌ فِي حُجْرَتِكِ خَيْرٌ لَكِ مِنْ صَلاَتِكِ فِي دَارِكِ، وَصَلاَتُكِ فِي دَارِكِ خَيْرٌ لَكِ مِنْ صَلاَتِكِ فِي مَسْجِدِ قَوْمِكِ، وَصَلاَتُكِ فِي مَسْجِدِ قَوْمِكِ خَيْرٌ لَكِ مِنْ صَلاَتِكِ فِي مَسْجِدِ الْجَمَاعَةِ. قَالَ : فَأَمَرَتْ فَبُنِيَ لَهَا مَسْجِدٌ فِي أَقْصَى شَيْءٍ مِنْ بَيْتِهَا وَأَظْلَمِه ، فَكَانَتْ تُصَلِّي فِيهِ حَتَّى لَقِيَتْ اللَّهَ عَزَّ وَجَلَّ

“Wahai Rasulullah SAW, sesungguhnya aku suka solat bersamamu. Baginda menjawab: “Sungguh aku mengetahui bahawa engkau suka menunaikan solat bersamaku,

Akan tetapi solatmu di bilik tidurmu adalah lebih baik dibandingkan solatmu di bilikmu, dan solatmu di bilikmu adalah lebih baik dibandingkan solatmu di rumahmu,

Dan solatmu di rumahmu adalah lebih baik dibandingkan solatmu di masjid kaummu, dan solatmu di masjid kaummu lebih baik dibandingkan solatmu di masjidku.”

Kemudian Ummu Humaid meminta did1rikan masjid (tempat solat) di tempat paling tersorok dan paling gelap di bilik tidurnya. Maka, beliau solat di sana sehingga bertemu dengan Allah Azza Wa Jalla.

(Hadis riwayat Imam Ahmad, No. 26550, hadis ini dinilai sahih oleh Imam Ibnu Hibban)

Kedua-dua hadis ini menunjukkan bahawa tempat yang terbaik bagi seorang wanita untuk menunaikan solat adalah di rumah. Maka jelas menerusi hadis ini, tidak berd0sa jika wanita tersebut memilih untuk solat di rumah sahaja.

Berkenaan soalan adakah benar pahala solat di masjid dan surau mendapat 27 kali ganda lebih daripada mereka yang solat di rumah. Sebenarnya,

Ganjaran tersebut dikurniakan kepada mereka yang menunaikan solat secara berjemaah walaupun bukan di masjid atau di surau. Hadis yang d1riwayatkan oleh Ibnu Umar menyatakan bahawa Nabi SAW telah bersabda:

صَلاَةُ الْجَمَاعَةِ تَفْضُلُ صَلاَةَ الْفَذِّ بِسَبْعٍ وَعِشْرِينَ دَرَجَةً

“Solat berjemaah itu lebih baik (afdhal) daripada solat bersend1rian dengan dua puluh tujuh kali ganda.” (Hadis riwayat Bukhari, No. 645)

Namun begitu, adakah berd0sa bagi seorang wanita atau isteri keluar dari rumah untuk berjemaah di masjid tanpa meminta izin suaminya?

Isu ini ada dinukilkan oleh penulis kitab Mausuah Fiqhiyah Kuwaitiyah yang menyatakan bahawa hukvm bagi wanita yang men1ngg4lkan rumah dan pergi menunaikan solat jemaah di masjid adalah seperti berikut:

أَنَّهُ يُكْرَهُ لِلْمَرْأَةِ حُضُورُ جَمَاعَةِ الْمَسْجِدِ إِذَا تَرَتَّبَ عَلَى خُرُوجِهَا مِنَ الْبَيْتِ وَحُضُورِهَا الْجَمَاعَةَ فِتْنَةٌ، وَلِلزَّوْجِ مَنْعُهَا مِنْ ذَلِكَ، وَلاَ يَأْثَمُ. وَحُمِل النَّهْيُ فِي الْحَدِيثِ عَلَى نَهْيِ التَّنْزِيهِ؛ لأِنَّ حَقَّ الزَّوْجِ فِي مُلاَزَمَةِ الْبَيْتِ وَاجِبٌ، فَلاَ تَتْرُكُهُ لِلْفَضِيلَةِ

Walaubagaimanapun, adalah makruh bagi seorang wanita untuk menghad1ri solat berjemaah di masjid jika men1ngg4lkan rumah dan menghad1ri solat jemaah itu,

Akan menimbulkan f1tn4h dan suami berhak melarang isteri daripada menghad1ri solat jemaah / keluar rumah dan perbuatan suami itu tidak dikira berd0sa.

Larangan yang terdapat di dalam hadis adalah bersifat makruh tanzih. Ini kerana hak bagi seorang isteri untuk berada di dalam rumah adalah sesuatu yang wajib. Maka tidak boleh men1ngg4lkan rumah dengan tujuan mencari fadhilat.

Menerusi petikan tersebut, hukvm bagi seseorang isteri men1ngg4lkan rumah untuk berjemaah di masjid / surau adalah makruh jika ia akan mendatangkan f1tn4h.

Walaupun solat itu merupakan ibadah yang dilakukan kerana Allah SWT dan ia adalah ibadah yang wajib dilakukan, tidaklah berd0sa bagi suami untuk melarang isterinya menunaikan solat di masjid / surau.

Manakala berd0sa bagi seorang isteri yang keluar daripada rumah tanpa izin suaminya.

Namun begitu, pendapat daripada kalangan ulama’ mazhab Syafie menyatakan bahawa Sunat bagi suami itu untuk mengizinkan isterinya menunaikan solat jemaah di masjid.

Sepertimana yang dinyatakan oleh Imam Nawawi:

يُسْتَحَبُّ لِلزَّوْجِ أَنْ يَأْذَنَ لِزَوْجَتِهِ فِي شُهُودِ الْجَمَاعَةِ فِي الْمَسْجِدِ

Sunat bagi suami mengizinkan isterinya untuk hadir berjemaah di masjid. (Mausuah Fiqhiyah Kuwaitiyah, jld. 8 m/s 232)

Begitu juga hadis yang d1riwayatkan oleh Ibnu Umar, Nabi SAW bersabda:

تَمْنَعُوا إِمَاءَ اللَّهِ مَسَاجِدَ اللَّهِ، وَلَكِنْ لِيَخْرُجْنَ وَهُنَّ تَفِلاَتٌلاَ

“Janganlah kamu melarang hamba-hamba Allah dari kalangan wanita untuk pergi ke masjid, tetapi mereka boleh keluar dalam keadaan tidak memakai wangi-wangian.” (Hadis Riwayat Abu Daud, No. 565)

Kesimpulan daripada isu ini, rumah adalah tempat terbaik bagi wanita untuk bersolat. Akan tetapi tidak menjadi kesalahan untuk mereka menunaikan solat secara berjemaah di masjid.

Kami berpandangan bahawa sunat dan digalakkan bagi seseorang wanita atau isteri itu menunaikan solat di masjid atau surau.

Namun begitu, perlu diingatkan terdapat beberapa syarat yang perlu dipenuhi oleh wanita atau isteri tersebut. Antaranya adalah;

Mendapat keiz1nan suami;

Menjaga aurat, tidak berhias-hias (tabarruj) dan memelih4ra pandangan;

Tidak memakai wangi-wangian;

Tiada percampuran lelaki dan perempuan serta segera pulang ke rumah setelah selesai solat.

Sabda Nabi SAW:

مَنْ غَدَا إِلَى الْمَسْجِدِ وَرَاحَ أَعَدَّ اللَّهُ لَهُ نُزُلَهُ مِنَ الْجَنَّةِ كُلَّمَا غَدَا أَوْ رَاحَ

“Sesiapa yang pergi ke masjid dan balik (dari masjid), Allah sediakan baginya hidangan dari syurga setiap kali dia pergi dan balik.” (Hadis Riwayat Bukhari, No. 662, Imam Nawawi menilai sanad hadis ini adalah sahih mengikut syarat imam Muslim)

Memang tidak dinafikan lagi bahawa solat di masjid mempunyai fadhilat yang amat besar dan tersend1ri. Dengan itu, marilah sama-sama berusaha dan berazam untuk berlumba-lumba menunaikan solat-solat fardhu di masjid.

Semoga Allah SWT menjadikan kita dalam kalangan hamba-hamba-Nya yang sentiasa menjaga solat agar dengannya kita akan digolongankan dalam kalangan hamba-hamba-Nya yang berjaya, Amin. Wallahu a’lam.

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! SK Press

sumber : Mufti Wilayah Persekutuan


Apa kata anda?

Be the first to comment on "TEMPAT SOLAT Terbaik Bagi Wanita"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*