Baru Saya Tahu Kenapa Orang Tua Bela Ikan Puyu. Penjelasan Lengkap Ustaz Sharhan

Pernah dengar tak orang tua-tua ada pesan memang elok untuk kita bela ikan puyu kat rumah, katanya ikan ini dapat mengh4lau h4ntu atau m4khluk h4lus.

Selain itu ianya dapat menghalang perbuatan puk4u dan s1hir yang hendak ditujukan pada penghuni rumah tu. Cuma persoalan yang nak ramai tahu, apa signifikan antara h4ntu dan m4khluk h4lus dengan ikan puyu? Kenapa mereka takut sangat kat ikan ini?

Kepercayaan m1steri yang dikaitkan dengan ikan Puyu, “Ikan puyu dan perkara m1stik tidak dapat dipisahkan”. Ia umpama cerita turun-temurun dalam masyar4kat tempatan tidak mengira bangsa.

Mereka yang terikut-ikut akan kepercayaan itu bersandar kepada teori bahawa puk4u tidak akan berkesan jika terdapat benda hidup di dalam rumah yang masih berjaga.

“Puyu dikatakan sejenis ikan yang tidak tidur malam. Sebab itulah, kehadirannya di dalam rumah dipercayai boleh membatalkan usaha penj4hat yang ingin memukau penghuni sesebuah rumah,” namun kita harus ingat setiap ciptaaNya ada kelebihan dan ketentuan Allah SWT.

Lebih menguji akal logik, ikan yang mampu hidup melebihi 24 jam di atas daratan itu dikatakan sebagai alat mainan yang digemari toy0l dan orang bun1an!

Dalam penceritaan lain, c1ri fizikal ikan yang mampu mencecah usia lima tahun itu juga dipercayai digeruni m4khluk h4lus termasuk sy4it4n dan j1n. Duri tajam yang terdapat pada puyu dikatakan menyekat kebal m4khluk tersebut untuk masuk ke dalam rumah manusia.

Dalam dunia perdukun4n, puyu turut menjadi medium memindahkan objek s4ntau yang dihantar kepada seseorang. S4ntau yang diperoleh mangsa dipindahkan ke dalam badan puyu.

Walaubagaimana pun, ada juga yang menjadikannya sebagai objek untuk meny1hir atau meny4ntau orang lain!

Jom lihat video benarkah bela ikan puyu hindari puk4u/s1hir ? – ustaz sharhan

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! SK Press

Sumber:Islamik Info


Apa kata anda?

Be the first to comment on "Baru Saya Tahu Kenapa Orang Tua Bela Ikan Puyu. Penjelasan Lengkap Ustaz Sharhan"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*