‘Apa saya kata dua tahun lalu’ – Ulasan Padu TMJ coronav1rus

Pemangku Raja Johor, Tunku Mahkota Ismail Sultan Ibrahim membuat beberapa hantaran di media sosial yang kelihatan seakan mengkr1itik cara Putrajaya menangani isu coronavirvus di Malaysia.

Hantaran pertama memberi maklum balas terhadap pengguna Twitter yang mengadvu mengenai perdana menteri tidak cek4p dan mengg3sa Tunku Ismail untuk beruat sesuatu.

“Apa yang saya kata 2 tahun lalu? Satu demi satu isu. Ekonomi, agama, kete3gangan kvum, dasar yang tidak stab1l dan tidak konsisten, kos sara hi1dup meningkat dan sekarang penjagaan kesi1hatan.

“Dulu apabila bersu4ra, dig3sa oleh rakyat jangan masuk campur hal pentadbiran kerajaan dan politik. Sekarang?” Titah baginda pada ciapan di Twitter.

Pada kicauan keduanya di Twitter, Tunku Ismail mengg3sa kerajaan mendengar suara rakyat dan tidak menunggu sehingga keadaan bertambah bvruk.

“Tak akan nak tunggu kr1itikal baru nak bertindak. Paling kurang tolonglah buat satu perkara yang betul. Hanya satu. Dengar suara Rakyat,” titah baginda

Pada hantaran baginda di Facebook pula Tunku Ismail bert1tah akan melakukan apa saja yang termampu demi rakyat.

“Demi anda semua, saya, Ismail Ibrahim akan lakukan apa sahaja yang saya mampu untuk anda dan keluarga anda semua kerana itu adalah sumpah saya ketika saya ditabalkan menjadi Tunku Mahkota Johor (di Istana Besar Johor Bahru pada 12 Safar 1431H).

“Kepada Allah Kami Berserah. Semoga Allah SWT berkati kita semua,” titah baginda yang menjelaskan akan berbuat demikian kerana ramai pihak yang memintanya bersuara dan melakukan sesuatu berkenaan isu virvus Wvhan itu.

Tunku mahkota juga mengingatkan walaupun sanggup dic4ci dan dimak1i untuk membela rakyat, dua tahun lalu baginda “telah disuruh berdiam d1ri.”

“Ramai yang meminta saya untuk bersuara dan melakukan sesuatu berkenaan isu v1rus dari Ch1na yang sedang mer3bak di negara kita.

“Dua tahun yang lalu saya telah memberi pandangan saya tetapi telah dinasihatkan oleh rakyat supaya tidak masuk campur. Ketika itu rakyat yang saya bela send1ri menyarankan agar untuk saya berdiam dan tidak masuk campur urusan pol1tik dan kerajaan.

“Saya sanggup dic4c1, dimak1 untuk memb3la kedaulatan negeri Johor dan rakyat seluruh negara.

“Dan hari ini apabila negara dilanda pelbagai kr1s1s, anda semua menyeru kepada saya untuk melakukan sesuatu. Hari ini saya berh4rap anda semua sedar iaitu apa yang saya jangkakan pada dua tahun lalu telah terjadi pada hari ini” titah baginda lagi.

Bagaimanapun, tidak jelas apa yang dimaksudkan baginda dengan “dua tahun lalu” itu.

Sebelum pilihan raya umum 2018, Tunku Ismail pernah bertitah seolah tidak menyokong perubahan kerajaan, dan mengeluarkan kenyataan yang dilihat men3ntang Dr Mahathir Mohamad.

Selepas PRU14, baginda juga berg3ser dengan Putrajaya apabila pentadbiran itu bercakap men3nt4ng langkah Johor untuk menukar status Pulau Kukup daripada taman negara ke tanah kesultanan.

Tunku Ismail juga merupakan pengkrit1ik rancangan untuk memeterai Statut Rom yang meng3sahkan Mahkamah J3enayah Antarabangsa, dengan mengatakan langkah tersebut akan menje3jaskan kedaulatan Malaysia.

Tegur4n terbaru baginda datang di tengah-tengah krit1ikan orang ramai mengenai keputusan kerajaan untuk tidak meny3ekat pelancong Ch1na daripada masuk ke negara ini di tengah-tengah penularan wab4k coronaviruvs di Wuvhan.

Petisyen dalam talian mend3sak kerajaan untuk mengh4lang pelancong Ch1na telah mengumpul lebih 300,000 penyokong.

Timbalan Perdana Menteri Dr Wan Azizah Wan Ismail berkata tindakan s3katan itu tidak perlu kerana Beij1ng telah membuat ‘penuvtupan’ di kawasan yang terj3j4s.

Beliau juga memetik Pertubuhan Kes1ihatan Sedunia (WHO), yang mengatakan bahawa v1rus itu belum lagi menjadi darvrat kes1hatan awam

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! SK Press

Sumber  : http://duniadanakh1r4t.com/


Apa kata anda?

Be the first to comment on "‘Apa saya kata dua tahun lalu’ – Ulasan Padu TMJ coronav1rus"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*