Hukum Berwuduk Dengan Memakai Cincin, Sah Atau Tidak? Ini Penjelasannya

Bolehkah mengambil wuduk dengan memakai cincin? Jika boleh, bagaimana caranya?

Allah SWT memerintahkan seseorang mengambil wuduk sebelum mengerjakan ibadat tertentu seperti solat, tawaf dan memegang mushaf al-Quran.

Allah berfirman yang bermaksud: “Wahai orang-orang yang beriman, apabila kamu hendak mengerjakan sembahyang (padahal kamu berhadas kecil), maka (berwuduklah) iaitu basuhlah muka kamu dan kedua-dua tangan kamu meliputi siku dan sapulah sebahagian dari kepala kamu dan basuhlah kedua-dua kaki kamu meliputi buku lali dan jika kamu jvnvb (berhadas b3sar) maka bersvc1lah dengan m4ndi w4j1b.” (Surah al-Maidah, ayat 6)

Wujud kelebihan bagi orang yang melaksanakan wuduk dengan sempurna dan sebaik-baiknya.

Antaranya, hadis yang d1riwayatkan Uthman Ibn ‘Affan RA, bahawa Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud: “Barangsiapa yang mengambil wuduk dan menyempurnakan wuduknya dengan sebaik-baiknya, maka keluarkan d0sa-d0sa daripada j4s4dnya sehingga keluar juga daripada cel4han kvkv-kvkvnya.” (Hadis Riwayat Muslim)

Pada asalnya, hvkvm memakai cincin bagi lelaki adalah harus kecuali cincin itu diperbuat daripada emas.

Cincin yang diperbuat daripada emas dih4ramkan ke atas lelaki berdasarkan hadis yang d1riwayatkan Abu Hurairah RA yang bermaksud: “Sesungguhnya Nabi SAW melarang (lelaki) dari memakai cincin emas.” (Hadis Riwayat Muslim)

Manakala, bagi perempuan pula, ijm4k ulama menyatakan keharusan perempuan untuk memakai emas sebagai perhiasan buat d1rinya dan ijmak ulama mengatakan h4ram bagi lelaki. (Rujuk al-Minhaj Syarh Sahih al-Muslim lin Nawawi, 14:65)

Berkenaan hvkvm dan cara mengambil wuduk dengan memakai cincin, ulama berbeza pandangan kepada dua pendapat iaitu:

• Jumhur fuqaha’ berpendapat wajib untuk menggerak-gerakkan cincin ketika membasuh tangan untuk mengambil wuduk jika cincin itu k3t4t dan s3mp1t ruangnya yang tidak dapat dipastikan air sampai ke dalamnya.

Namun, sekiranya cincin itu longgar atau dapat dipastikan air sampai kepada kulit, maka tidak wajib menggerak-gerakkan cincin itu, bahkan svnat sahaja untuk melakukannya.

• Ulama Malikiyyah pula berpandangan, tidak wajib mengubah kedudvkan cincin pada jari seseorang yang berwuduk walaupun ia k3tat, jika sekiranya cincin itu daripada apa yang dibenarkan oleh syar4k. (Rujuk al-Mausu’ah al-Fiqhiyyah al-Kuwaitiyyah, 11:30)

Bagaimanapun, berbeza keadaannya jika seseorang mengangkat h4das dengan bertayammum.

Jumhur ulama daripada Malikiyyah, Syafi’iyyah dan Hanabilah bersepakat, perlu menanggalkan cincin ketika bertayammum bagi memastikan debu-debu tanah itu sampai kepada kulit orang yang bertayammum itu. (Rujuk al-Mausu’ah al-Fiqhiyyah al-Kuwaitiyyah, 11:31)

Berdasarkan perbahasan dan perbincangan itu, kami berpendapat sah wuduk bagi seseorang yang memakai cincin.

Namun, sekiranya cincin yang dipakai itu agak k3t4t dan tidak dapat dipastikan air mengenai kulit di bawahnya, maka wajib untuk dia mengerak-gerakkan cincinnya bagi memastikan air mengenai kulit.

Sumber: Al-Kafi Li al-Fatawi, Pejabat Mufti Wilayah Persekutuan VIA Harian Metro

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! SK Press


Apa kata anda?

Be the first to comment on "Hukum Berwuduk Dengan Memakai Cincin, Sah Atau Tidak? Ini Penjelasannya"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*