Amalan Tidur Mengiring Ke Kanan Amalan Sunnah, 9 Manfaat Ini Ternyata Mempunyai Khasiat Yang Besar Impaknya Untuk Kesihatan Manusia

Satu diantara adab tidur yang dianjurkan adalah meng1ring ke kanan, dan di sebalik sunnah Nabi ini ternyata mempunyai hikmah yang besar untuk kesihatan manusia .

Berdasarkan hadis Nabi Muhammad SAW :Berbaringlah di atas rusuk kananmu. (HR. Al-Bukhari no. 247 dan Muslim no. 2710).

Ilmu penjelasan manfaat tidur meng1ring ke kanan daripada segi perubatan.

1.Mempercepatkan sistem pencernaan buang air besar.

Dengan tidur meng1ring ke kanan, usus besar hingga ke bahagian dubur manusia akan lebih cepat dan mudah penuh. Apabila sudah penuh,ini akan mudah memudahkan seseorang untuk membuang air besar. Jika anda seseorang yang sering sembelit atau sukar membuang air besar,mungkin ini adalah salah satu jalan penyelesaian anda. Awas,sering sembelit dan tidak membuang air besar berhari-hari boleh mendatangkan banyak risiko peny-akit.

2.Tingkatkan pengosongan kandung empedu dan pankreas.

Ada aliran chime yang lancar bakal menyebabkan keluaran cairan empedu juga jadi tambah, hal semacam ini bakal mencegah pembentukan batu kandung empedu. Keluaran getah pancreas bakal jadi tambah dengan posisi m1rin ke kanan.

3.Meningkatkan waktu penyerapan zat makanan

Saat tidur gerakan usus menigkat. Dengan posisi meng1ring ke kanan, jadi perjalanan makan yang telah tercerna dan siap di serap bakal jadi lebih lama, hal semacam ini karena posisi usus kecil hingga usus besar ada dibawah.

4.Merehatkan otak k1ri.

Seperti kita tahu,otak manusia terbahagi kepada dua bahagian,iaitu bahagian k1ri dan kanan. Otak sebelah kanan akan mengawal anggota badan sebelah k1ri,manakala otak sebelah k1ri akan mengawal anggota badan di sebelah kanan. Umumnya kita sering memakai organ sebelah kanan untuk makan,memegang atau mengangkat barang,maka otak k1ri akan banyak berkerja. Apabila kita tidur meng1ring sebelah kanan,otak sebelah k1ri akan dapat berehat secukupnya sebelum meneruskan aktiviti seperti biasa untuk hari seterusnya.

5. Merehatkan organ Esophagus.

Hati manusia terletak dibahagian sebelah k1ri.Apabila seseorang tidur tidur meng1ring kesebelah k1ri akan mengakibatkan masalah berkaitan dengan organ esophagus. Apabila seseorang tidur,sistem pengeluaran chime ( makanan yang telah diproses oleh esophagus akan bercampur dengan asid ) maka dengan ini akan menggangu sistem pengosongan esophagus.

6. Mengurangi tekanan jantung.

Jantung terletak disebelah k1ri dada manusia. Tidur meng1ring sebelah kanan akan dapat mengurangi tekanan jantung untuk mengepam d4rah keseluruh badan,membantu pernafasan yang baik,merendahkan tekanan d4rah seterusnya dapat membantu seseorang mendapatkan tidur yang berkualiti.

Sekiranya seseorang itu meng1ring sebelah k1ri,dada manusia akan terhimpit lalu mengakibatkan jantung menpunyai tekanan yang kuat untuk mengepam d4rah keseluruhan badan. Hal ini seterusnya akan mengakibatkan tekanan d4rah seseorang menjadi tinggi dan boleh menggangu kualiti tidur seseorang.Tapi awas,ini sangat bah4ya kepada seseorang yang mempunyai masalah kesihatan jantung.

Sesungguhnya mencontohi perbuatan atau sunnah nabi itu bnyak manafaatnya. Rugi kita tidak amalkan.

Demi sesungguhnya, adalah bagi kamu pada d1ri Rasulullah itu contoh ikutan yang baik, iaitu bagi orang yang sentiasa mengh4rapkan (keredaan) Allah dan (balasan baik) hari akh1r4t, serta ia pula menyebut dan mengingati Allah banyak-banyak (dalam masa susah dan senang)- Surah Al-Ahzaab ayat 21

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! SK Press

sumber : Nasihat Harian Ustaz


Apa kata anda?

Be the first to comment on "Amalan Tidur Mengiring Ke Kanan Amalan Sunnah, 9 Manfaat Ini Ternyata Mempunyai Khasiat Yang Besar Impaknya Untuk Kesihatan Manusia"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*