‘Leon Mesti Islam, Dilarang Hubungi Istana’ – Antara Syarat Sultan Kepada Rihana Untuk RM1 Juta

Sultan Kelantan dilaporkan telah menawarkan dana amanah (trust fund) untuk bayi yang dilahirkan mantan isterinya, Rihana Oksana Petra berjumlah 195,000 pound (RM1.03 juta) dengan pelbagai syarat.

Antaranya, bayi itu, Tengku Ismail Leon Petra, 5 bulan, mestilah dibesarkan sebagai Islam dan tidak boleh menghubungi Baginda sama sekali.

Kredit foto: Carian Google

Syarat perjanjian antara pasangan itu dilaporkan DailyMail UK sebelum Rihana memulakan prosiding di sebuah mahkamah di Moscow untuk meminta ujian DNA membuktikan bahawa bayi itu adalah zuriat Sultan Muhammad V.

Walaupun pihak Istana dikatakan telah menafikan gambar-gambar bayi itu menyerupai Baginda, sumber DailyMail melaporkan bahawa pihak Sultan pernah menawarkan jumlah RM1 juta itu dengan pelbagai syarat.

Menurut sumber itu lagi, Leon mesti dibesarkan sebagai Islam Sunni dan diwajibkan menghad1ri sekolah agama. 

 

Kredit foto: IG

Dana amanah itu boleh dikeluarkan sebanyak 1,160 pound (RM6100) sebulan sebagai perbelanjaan Leon sehingga ke pengajian Universiti.

Bagi Rihana pula, pihak Sultan dikatakan bersedia menawarkan sejumlah 77,600 pound (RM410,000) yang akan dibayar dalam tempoh 10 bulan.

Syarat tambahan dalam perjanjian itu termasuklah penolakan pihak Istana untuk mengesahkan atau menafikan kesahihan sebarang paterniti bayi tersebut. Leon juga tidak layak menuntut hak terhadap kesultanan Kelantan. 

Kredit foto: IG

Bagaimanapun, DailyMail melaporkan bahawa pihak Rihana menolak tawaran tersebut kerana klausa ketat non-dsclosure (NDA) dalam perjanjian itu akan menyebabkan beliau terpaksa membayar balik jika gagal mematuhinya.

Rihana sebaliknya kekal dengan pend1riannya untuk meminta sebuah villa bernilai 16 juta pound (RM85 juta) dan elaun perbelanjaan untuk Leon 24,400 pound (RM129,175) sebulan. Turut dituntut adalah rumah bernilah 8 juta pound (RM43 juta) di London dan apartmen 1.2 pound juta (RM6.3 juta) di Moscow.

Jika dibandingkan, jauh kecil jumlah yang sanggup dibayar oleh pihak mantan suami berbanding apa yang dituntut Rihana. Persoalannya, adakah jumlah itu berpatutan?  

 

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! SK Press

Sumber : Cari

 


Apa kata anda?

Be the first to comment on "‘Leon Mesti Islam, Dilarang Hubungi Istana’ – Antara Syarat Sultan Kepada Rihana Untuk RM1 Juta"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*