“Mereka Pel1k Saya Bawa Kamera & Lensa…” – Dapat Job Majlis Pengebvmi4n, Jurugambar Ini Kongsi Pengalaman

Bekerja sebagai seorang jurugambar bukanlah mudah seperti yang disangka. Pelbagai ragam yang perlu dihadapi jurugambar demi memuaskan hati pelanggan masing-masing. Mesti ada je peristiwa p4hit dan manis yang akan diingati selamanya.

Memetik laporan Harian Metro, jurugambar Zaed Hosni berkongsi pengalaman merakam majlis pengebvmian yang tidak pernah dilakukannya sebelum ini. Walaupun pada awalnya sedikit kek0k, Zaed menjelaskan keluarga tetap mahukan gambar diambil.

Menceritakan pengalaman kepada Beautifulnara, Zaed menerima panggilan untuk merakamkan majlis pengebvmian daripada bekas pelanggan. Dia diminta datang ke rumah keesokan hari untuk merakam suasana semasa jenz4h berada di kediaman sebelum dibawa ke kvbvr. Dia pun sedikit terkejvt dan berdeb4r untuk majlis tersebut.

Sebaik melangkah masuk ke perkarangan rumah 4rw4h, tetamu tumpu ke arah saya. Mereka pel1k melihat saya membawa kamera serta lensa ke majlis pengebvmian itu. Ketika itu, saya mula g3lis4h dan segera mencari ahli keluarga 4rw4h. Mulanya saya pel1k dan bertanya semula untuk kepastian sama ada ia majlis pengebvmian atau t4hlil.

Selepas dia menyatakan majlis pengebvmian, terlintas ingin menolak tawaran itu namun selepas dijelaskan gambar itu sebagai kenangan untuk mereka sekeluarga dan merasai keinsafan kelak saya menerima tawaran itu.

Sampai sahaja dirumah, tidak dinafikan tetamu pel1k melihat dia membawa kamera namun keluarga bert3gas tetap mahukan perkara tersebut dilakukan.

Walaupun kek0k, dia tetap menjalankan tugas semampu yang boleh. Dia mengambil sudut dari jauh dan mengelakkan tetamu mendengar petikan shutter kamera.

Sebelum ini saya hanya tangkap gambar majlis kegembiraan seperti perkahwinan, majlis rasmi dan aktiviti tertentu namun ini sebaliknya serta berkait rapat dengan em0si kesed1han. Cab4ran yang saya hadapi adalah mencari sudut sesuai mengambil gambar.

Saya tak boleh mengarahkan mereka membuat aksi tertentu selain meminta ke tepi untuk memberi laluan kepada saya. Apabila saya menghamp1ri pus4ra 4rw4h, bukan saja imam malah orang sekeliling turut memandang ke arah saya mungkin disebabkan bunyi kamera ketika merakam gambar itu mengganggu mereka.

Berikutan itu, saya terpaksa men4ngkap gambar dari jauh termasuk menggunakan lensa telefoto (jar4k jauh).

Jelasnya lagi, ini merupakan pengalaman yang paling suk4r dilupakan sepanjang lapan tahun bergelar jurugambar. Menurutnya, dia send1ri rasa sed1h dan mendatangkan keins4fan melihat suasana sedih tersebut.

 

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! SK Press

Sumber : Harian Metro , Beautifulnara via OHBulan

 


Apa kata anda?

Be the first to comment on "“Mereka Pel1k Saya Bawa Kamera & Lensa…” – Dapat Job Majlis Pengebvmi4n, Jurugambar Ini Kongsi Pengalaman"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*