“Dulu Saya Paksaa Diri Kerja, Lupakan Letih…” – Diana Danielle Belajar Hargai Diri Sendiri

Serik mem4ksa d1ri bekerja terlalu ku4t hingga berdepan mas4lah keletihan melampau, membuatkan Datin Diana Danielle, 27, mula menjalani gaya hidup lebih berkualiti.

Katanya, ser4ngan kedua yang dialami hingga menyebabkan dia ses4k nafas, bulan lalu, membuka matanya supaya lebih menghargai d1ri.

“Saya kena sedar, saya bukan lagi remaja dan kudrat manusia juga terbatas. Dahulu, saya p4ksa d1ri bekerja dan lupakan keletihan, namun akhirnya ia memakan d1ri.

“Doktor memaklumkan, saya terlalu pen4t dan badan tidak lagi mampu menerima beb4nan. Ia berlaku kerana saya tidak cukup tidur, selain waktu makan yang tidak menentu. Apa yang berlaku, baru-baru ini umpama peringatan supaya saya belajar menghargai d1ri dan menjalani gaya hidup lebih sihat,” katanya.

Menurut bintang Hanyut itu lagi, dia pernah bekerja 48 jam tanpa henti. Selepas menjadi ibu, dia terpaksa melupakan masa rehat selepas berjam-jam di lokasi penggambaran untuk memberi tumpuan pada keluarga.

Begitupun, kata Diana, semua itu berpunca daripada d1rinya yang terlalu mementingkan kesempurnaan.

“Ketika zaman gadis dahulu, sebaik pulang kerja, saya akan ganti balik waktu tidur. Sekarang pula berbeza kerana saya perlu melayan makan minum anak, namun saya tidak melihat ia sebagai beb4nan. Ada ketika, saya akan habiskan pula kerja lain di rumah dan tanpa sedar, sudah jam 2 atau 3 pagi. Esoknya, saya bangun awal untuk tugasan seterusnya.

“Apabila saya ikut nasihat doktor dan kembali mendapatkan tidur serta makan pada waktunya, Alhamdulillah, keadaan kesihatan saya bertambah baik,” katanya bersyukur kerana tidak mengalami simptom depresi.

Suaminya, Datuk Farid Kamil antara insan yang banyak memberikan sokongan moral supaya dia dapat kembali menjalani kehidupan dengan lebih sihat.

 

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! SK Press

Sumber: BHonline

 


Apa kata anda?

Be the first to comment on "“Dulu Saya Paksaa Diri Kerja, Lupakan Letih…” – Diana Danielle Belajar Hargai Diri Sendiri"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*