Majikan Melutut Untuk ‘Basuh’ Kaki Pekerja Yang Bawa Keuntungan Besar Kepada Syarikat

Budaya perniagaan sesetengah masyar4kat di Asia seperti Jepun dan Ch1na sememangnya sangat mementingkan kerja keras dan disiplin yang tinggi.

Selain itu, budaya dalam masyar4kat tersebut juga terkenal dengan sifat rendah d1ri dan menghorm4ti orang yang banyak berjasa kepada mereka.

Baru-baru ini juga telah tular kisah majikan sebuah syarikat di Ch1na melakukan ‘upacara’ pembasuhan kaki pekerja mereka yang telah menunjukkan prestasi yang baik.

Dalam video yang dikongsikan, dua orang majikan wanita dilihat memberi tunduk hormat kepada beberapa orang pekerja yang duduk di atas pentas.

Mereka kemudian naik ke atas pentas, melutut di hadapan pekerja dan memeluk mereka sebelum menanggalkan kasut dan membasuh kaki pekerja-pekerja itu.

Klip yang tular di media sosial Ch1na itu mengundang netizen untuk mengkritik tindakan melampau itu dengan menyifatkan ia sebagai kerja gil4.

Ramai turut berpendapat bahawa cukup untuk majikan memberikan bonus kepada pekerja-pekerja yang menunjukkan prestasi yang baik.

Namun ada juga yang mengatakan bahawa dari zaman dahulu lagi, budaya mencuci kaki adalah tanda penghargaan, penghormatan, dan rendah d1ri.

Orang ramai juga dikatakan harus menghorm4ti cara majikan tersebut memberi penghargaan kepada pekerja mereka dengan meletakkan d1ri mereka dekat dan rendah dari pekerja yang telah berusaha keras demi mereka send1ri.

Sumber: Daily Mail

 

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! SK Press

Sumber  : HCL

 


Apa kata anda?

Be the first to comment on "Majikan Melutut Untuk ‘Basuh’ Kaki Pekerja Yang Bawa Keuntungan Besar Kepada Syarikat"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*