Pemandu baca al-Quran sewaktu trafik sesak dapat pujian, tukang k0ngsi video pula yang dikec4m – “Jangan compare dengan orang lain bang”

SUDAH menjadi kebiasaan bagi kebanyakan orang, ketika tersangkut dalam kesesakan lalu lintas masa akan dihabiskan dengan menatap telefon masing-masing.

Namun, lain pula ceritanya dengan seorang lelaki yang dilihat khusyuk membaca al-Quran dalam situasi yang dibe3nci warga kota itu.

Perbuatannya itu dirakam oleh seorang pengguna jalan raya yang berada di lokasi sama sebelum ia dikongsi menerusi Twitter.

Video berkenaan menarik perhatian ramai dan sehingga kini sudah ditonton lebih 170,000 kali.

Time tengah jalan jammed, orang semua busy main phone. But, look at that pakcik, he is reading Quran. Salute,” tvlis individu yang berkongsi rakaman itu.

Dalam rakaman sama, dia turut menghalakan kamera untuk merakam tindakan beberapa pengguna jalan raya lain yang sedang bermain telefon sambil menunggu kesesakan lalu lintas berakhir.

 

Before tweet rangers datang, meh aku pesan sikit. Aku tweet this video just for renungan. Bukan untuk compare.

PEMILIK VIDEO (Twitter @anwarhery_)

Selain komen netizen yang kagum dengan sikap terpuji lelaki itu, ada juga yang tampil mengec4m pemilik video kerana dianggap bersikap burvk sangka terhadap pemandu lain.

Kata segelintir netizen, dia tidak sepatutnya membandingkan lelaki yang membaca al-Quran itu dengan pengguna jalan raya lain yang sedang menggunakan telefon mereka.

“Macam mana kamu tahu semua orang main telefon? Entah mereka pun tengah baca al-Quran dalam phone,” tvlis seorang netizen.

Namun kata pemilik video itu, dia membuat perkongsian itu sekadar untuk renungan bersama dan dia mahu lelaki itu dijadikan sebagai contoh oleh orang ramai.

Ada dalam kalangan kita yang suka membelek telefon tatkala terper4ngkap dalam kesesakan lalu lintas. FOTO: BERNAMA.

Before tweet rangers datang, meh aku pesan sikit. Aku tweet this video just for renungan. Bukan untuk compare.

“Main phone bagus. Just for relax time str3ess atas jalan. Just aku h4rapkan, jadikan that pakcik sebagai contoh,” tvlisnya.

Dalam pada itu, posting yang diulang kicau lebih 11,700 kali itu turut dihujani pelbagai komen lain dari netizen.

“Korang semua tolonglah ambil yang baik-baik je boleh tak?

“Bersangka baik orang lain baca al-Quran kat phone.

“Jangan compare dengan orang lain bang tak elok,” tvlis beberapa netizen.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Wahh bagusnya. Tapi janganlah pula kita bersangka buruk pada driver lain yang main fon. Boleh je install app al-Quran dalam fon kan? #mstaronline #mstarMoi

A post shared by mStar (@mstaronlineofficial) on

 

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! SK Press

Sumber  : Mstar

 


Apa kata anda?

Be the first to comment on "Pemandu baca al-Quran sewaktu trafik sesak dapat pujian, tukang k0ngsi video pula yang dikec4m – “Jangan compare dengan orang lain bang”"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*