Fadhilat Dan Khasiat SURAH Al-INSAN

 

Sabda Rasulullah S.A.W:

“Barangsiapa membaca surah Al-Insan (dengan penuh ikhlas dan Khusyu’), maka balasannya ialah syurga Harir”

Surah ini jika dibaca selalu, dapat menenangkan hati dan menguatkan jiwa.

Jika ditvlis surah ini, kemudian dihapuskan dengan air yang suci. Berilah air ini kepada mereka yang tidak pandai atau susah untuk membaca. InsyaAllah dipermudahkan oleh Allah.

Surah ini jika ditvlis pada kulit kibasy atau bin4t4ng-bin4t4ng korban yang disembelih pada hari raya korban dengan menggunakan dakwat ataupun pen orang-orang alim, kemudian dilipat tvlisan tersebut dan dititikkan lilin supaya tidak dibasahi air. Bawalah ia kemana saja, insyaAllah menjadi pendinding dari segala bala dan gangguan j1n dan manusia.

Khasiat Ayat 1-2:

 

A001

Bukankah telah berlalu kepada manusia satu ketika dari masa (yang beredar), sedang ia (masih belum wujud lagi, dan) tidak menjadi sesuatu benda yang disebut-sebut, (maka mengapa kaum musyr1k itu meng1ngkari hari akh1r4t)? ( Al-Insaan 76:1 )

A002

Sesungguhnya Kami telah aturkan cara mencipta manusia bermulanya dari air m4ni yang bercampur (dari pati benih lelaki dan perempuan), serta Kami tetap menguj1nya (dengan kewajipan-kewajipan); oleh itu maka Kami jadikan dia berkeadaan mendengar dan melihat. ( Al-Insaan 76:2 )

Ayat ini jika dibaca 7 kali selepas solat, InsyaAllah ia akan dikasihi oleh manusia.

 

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! SK Press

Sumber : Nasihatustazz

 


Apa kata anda?

Be the first to comment on "Fadhilat Dan Khasiat SURAH Al-INSAN"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*