Dulu Dipandang Rendah Kahwin Muda dan Meniaga Ayam, Kini Mampu Bina Banglo Mewah

Sebuah angan-angan tidak mustahil untuk menjadi realiti jika tekad dan usaha dilakukan tanpa mengenal erti jemu.

Contoh terbaik inilah yang dikongsikan oleh seorang wanita yang berjaya sebagai usahawan perniagaan ayam sehingga dapat mend1rikan sebuah banglo mewah di negeri kelahirannya, Kelantan.

Usahawan muda Amyza Ismail, 30, menceritakan kisah pahit manisnya selama 11 tahun menjalankan perniagaan bersama suaminya.

Pasangan ini telah berkahwin pada tahun 2008 ketika Amyza berusia 19 tahun manakala suaminya berusia 22 tahun pada ketika itu.

Boleh dikatakan semua orang di sekeliling memandang rendah terhadap mereka kerana tidak memegang sebarang sijil akademik malah berkahwin pada usia yang tersangat mentah.

Walaubagaimanapun perkara itu tidak menghalang Amyza dan suaminya daripada terus berusaha untuk sama-sama mencapai matlamat dan impian mereka.

“Kami buat kedai dengan kayu hutan depan rumah. Pagi berniaga ayam, malam berniaga sate. Memang letih, tapi kami tetap bahagia. Jatuh bangun kami tetap bersama.”

Menurut Amyza, keadaan keluarganya pernah berubah keruh apabila dia dih4lau daripada rumah peninggalan arwah bapanya.

Ini kerana dia tidak mempunyai bukti dokumentasi geran tanah. Katanya, bermula daripada detik itu, Amyza dan suami mula menabung.

Mereka sanggup membuat 4 kerja untukl mendapatkan semula tanah arwah ayahnya.

“Bermula hari itu, kami mula menabung. Kami buat empat kerja. Hasilnya, kami mampu bayar lunas untuk dapatkan semula tanah arwah ayah.”

Amyza dan suaminya bertungkus-lumus selama 11 tahun memajukan perniagaan mereka demi keluarga dan anak-anak.

Kini Amyza mampu tersenyum kerana impiannya untuk membina mahligai tercapai di samping mengumpul lebih banyak aset sebagai pelaburan.

Di dalam perkongsian itu juga, Amyza turut berpesan supaya tidak mudah patah semangat dan kerap berdoa agar perkara yang diimpikan bakal menjadi kenyataan.

“Tujuan muat naik ini bukanlah untuk r1ak atau bangga d1ri. Kami ingin anak-anak muda supaya berusaha, jangan malu dan tidak malas berniaga.”

 

 

 

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! SK Press

Sumber : Facebook Nur Amyza via YoY Network

 


Apa kata anda?

Be the first to comment on "Dulu Dipandang Rendah Kahwin Muda dan Meniaga Ayam, Kini Mampu Bina Banglo Mewah"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*