8 Punca Amalan Kita Ditolak Oleh Allah S.W.T.

Sesungguhnya tujuan kita dihidupkan adalah untuk beribadah kepada Allah SWT. Jadi semua ibadah yang dikerjakan mestilah berlandaskan kepada iman, iaitu percaya bahawa hanya Allah sebagai penjamin hidup kita di dunia dan akh1r4t.

Namun, tidak semua amal ibadah kita diterima olehNya kerana terdapat syarat yang mungkin tidak penuhi dalam ibadah tersebut, antaranya;

#1- Memakan Harta yang h4ram

Memakan harta h4ram sama saja dengan menumbuhkan daging yang h4ram dalam tubuh kita. Ini termasuklah memakan makanan yang dicvri, hak kepunyaan anak yatim, serta makanan yang ternyata h4ram hukvmnya seperti babi.

Memakan makanan yang h4ram juga membuatkan doa manusia tidak dimakbulkan Allah SWT.

Rasulullah SAW pernah bersabda;

“Ibadah yang disertai dengan memakan (makanan) yang h4ram sama saja seperti (mend1rikan) bangunan di atas pasir.”

Al-Bihar 103 : 16

#2- derh4k4 Terhadap Ibu Bapa

Menderh4k4 kepada ibu bapa sehingga meny4kiti hati mereka akan menyebabkan amal ibadah ditolak dan tidak diterima oleh Allah.

Bersikap menghorm4ti dan menyayangi ibu bapa sangat dituntut dalam Islam. Bukan saja tidak dimakbulkan doa, tetapi tidak akan mendapat keberkatan hidup kepada sesiapa yang menderh4k4.

Imam Jaafar al-Shidiq mengatakan;

“Barang siapa yang memandang kedua-dua orang tuanya dengan pandangan kesal atau b3nci, maka solatnya tidak diterima.”

#3- Mengvmpat (Ghibah)

Mengvmpat merupakan perbuatan yang sangat dib3nci oleh Allah SWT, begitu juga dengan perlakuan f1tn4h yang memecah-belahkan umat, sehingga setiap amal ibadah si pelaku tidak diterima oleh Allah SWT.

Rasulullah SAW bersabda;

“Barangsiapa yang mengvmpat (ghibah) seorang muslim lelaki ataupun perempuan, maka tidak diterima solatnya dan puasanya selama 40 hari 40 malam, kecuali orang yang divmpat itu memaafkannya.”

#4- Minum ar4k

ar4k atau khamar merupakan minuman yang mem4bukkan yang membuatkan fikiran manusia menjadi menjadi separa sedar dan sukar dikawal. Minuman itu memberi banyak kesan bvruk serta menyebabkan amal ibadah seseorang itu tidak diterima oleh Allah.

Rasulullah SAW pernah bersabda;

“Orang yang minum khamar tidak diterima solatnya selama 40 subuh (hari).”

#5- Meringan-ringankan Solat Dan Ibadah Lain

Menunda daripada mengerjakan solat, seperti solat fardhu, dan solat jumaat serta meremehkan perbuatan solat boleh membuatkan amalan ibadah lain tidak diterima Allah SWT.

Contohnya, berpuasa di bulan Ramadan, tetapi tidak mend1rikan solat wajib. Sama juga, bersolat tetapi melakukan f1tn4h, bukankah semua itu sia-sia?

Dengan itu, solatlah di awal waktu, dan angkatlah setiap suruhan Allah di tempat yang tertinggi supaya Allah memandang setiap amalan soleh yang dikerjakan. Sesungguhnya solat adalah tiang agama Islam.

#6- Tidak Ikhlas

Ikhlas adalah kunci utama dalam beribadah. Jika sesuatu ibadah dilakukan atas niat lain seperti ingin dihorm4ti, maka itu merupakan perbuatan yang tidak ikhlas dan menyebabkan amal ibadah yang lain tidak diterima oleh Allah.

Rasulullah SAW bersabda;

“Jika engkau melakukan amal (ibadah), lakukanlah semata-mata kerana Allah dengan ikhlas, kerana tidak akan diterima amal ibadah dari hambaNya, kecuali yang dilakukan dengan ikhlas.”

Hadis Riwayat Bukhari

#7- Bermegah Dan Bangga dengan Dunia

Allah SWT tidak akan menerima amal ibadah seseorang hambaNya yang melakukan amal ibadah yang bermegah-megah dengan harta benda, melainkan hartanya itu diinfaqkan kepada golongan miskin sebagai sedekah.

Begitu juga dengan sikap r1ak yang merupakan sifat inginkan pujian selain dari Allah, terutamanya dalam melakukan amal ibadah. Pendek kata sikap ini adalah menunjuk-nunjuk akan amalannya supaya dipuji. Semua ini adalah sikap yang sangat tidak disukai Allah SWT.

#8- Takabbur

Takabbur adalah sikap yang menyamai kes0mb0ngan yang sangat dibenci oleh Allah. Amalan yang dilakukan bukan berniat untuk Allah tetapi kerana perkara lain. Maka Allah menolak amal ibadah yang dilakukan oleh golongan ini sehingga dia bertaubat.

Sikap ini sebenarnya bukan sahaja menjauhkan doa dari dimakbulkan Allah, tetapi turut menjauhkan kita dari Allah. Bahkan dalam kalangan manusia send1ri tidak menyenangi golongan yang takkabur ini.

Kesimpulannya, wajib untuk mengetahui cara beribadah dan syarat-syaratnya agar setiap amal ibadah kita diterima oleh Allah SWT dan setiap perbuatan itu tidaklah sia-sia belaka. Semoga setiap amalan kita diterima dan dinilai baik oleh Allah SWT. Amin.

 

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! SK Press

Sumber Artikel: https://kataustaz.com/8-punca-amalan-kita-ditolak/

 


Apa kata anda?

Be the first to comment on "8 Punca Amalan Kita Ditolak Oleh Allah S.W.T."

Leave a comment

Your email address will not be published.


*