Bapa 70 Tahun Sanggup Guna Simpanan Haji Untuk Jamin Anak, Perkongsian Peguam Ni Pasti Buat Korang Menangis

Nak jadi peguam ni bukan mudah, almost setiap hari ada je k3s yang perlu diuruskan.

Tu belum lagi berdepan dengan kerenah manusia yang pelbagai, so kenalah kuat mentally and emotionally. 

Seorang solicitor, @minmdnor berkongsi pengalamannya berdepan bermacam jenis k3s yang betul-betul merntun hati bila dibaca.

Misalnya kisah kasih seorang bapa terhadap anaknya…

Satu hari, beliau melihat seorang pakcik tua sedang tercari-cari tempat duduk di dalam kamar m4hkamah.

Dan nama anaknya dipanggil untuk didakwa di bawah Akta Dadah Berbahaya. Pakcik itu lalu bangun dalam keadaan terket4r-ket4r.

Dengan wajah sed1h dan t4kut, bapa berusia 70 tahun itu meminta agar m4hkamah membenarkan anaknya dibeb4skan dengan jaminan.

Beliau pun bertanya, dari mana nak dapatkan duit dalam jumlah yang agak besar itu memandangkan pakcik itu sudah tidak bekerja.

Dan jawapan yang diterima amat menyed1hkan…

Impian pakcik itu untuk menunaikan haji, musn4h begitu saja kerana perlu menggunakan simpanan yang dikumpul bertahun-tahun untuk memjamin anaknya.

Dalam usia begitu, dan kudrat yang tinggal — bagaimana lagilah dia harus mencari sejumlah duit yang banyak untuk tujuan tersebut melainkan terpaksa ‘mengus1k’ simpanannya dan memend4m seketika hasrat untuk ke tanah suci.

Kemudian bila tiba masa untuk keputusan k3s itu diketahui…

Rata-rata pengguna Twitter yang membaca kisah ringkas tapi mendalam itu memberikan reaksi sedih, namun memuji tindakan yang dibuat peguam itu.

Sedih mengenangkan nasib seorang ayah, yang masih sayangkan d4rah dagingnya walaupun anaknya sendiri telah memilih untuk mengikut jalan yang salah.

Mungkin inilah takdir yang harus dilalui anak pakcik itu, semoga dia belajar dari kesilapan dan sedar betapa besarnya jiwa dimiliki ayahnya.

Semoga kita dapat mengambil iktibar daripada perkongsian ini, dan tidak mensia-siakan pengorb4nan kedua orang tua kita.

 

 

 

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! SK Press

Sumber : Lobak Merah

 


Apa kata anda?

Be the first to comment on "Bapa 70 Tahun Sanggup Guna Simpanan Haji Untuk Jamin Anak, Perkongsian Peguam Ni Pasti Buat Korang Menangis"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*