Bersegera Memohon Maaf Amalan Yang Mulia

Memohon maaf adalah suatu perkara yang baik dan bagus untuk di amalkan. Kita hendaklah sentiasa meminta maaf untuk sesuatu perkara yang tersil4p buat atau ters4lah laku. Akibat dari perbuatan itu, harus memohon maaf atas kesilapan yang kita buat.

Apabila kita diluk4i, dih1n4, dif1tn4h atau berhadapan dengan ketidakadilan, kita mempunyai dua pilihan untuk berhadapan dengan perasaan tersebut memaafkan dan melupakannya atau memb3nci dan berd3nd4m.

 Kedua-dua keputusan ini amat sukar dilakukan. Implikasi atas kedua-duanya benar-benar bertentangan. Kemar4h4n dan dend4m kesumat akan mer4cuni jiwa kita. Jiwa menjadi pe dih, ger4m, tertekan dan dihimpit dengan pelbagai perasaan am4rah yang membuak-buak. Mereka seolah-olah menyimpan b0m jangka dalam diri yang boleh meletup bila-bila masa sahaja.

Bayangkan jika kem4rah4n itu telah mencapai kemuncaknya, mungkin mereka akan melakukan tindakan yang tidak terkawal lagi seperti bertengk4r, membuu nuh atau menceder4kan orang lain tanpa mengira implikasinya. Mungkin juga mengambil tindakan pasif seperti berdiam diri, mer4juk, bermas4m muka, tidak bertegur dan seumpamanya. 

1. Berilah Kemaafan

Menahan diri daripada m4r4h dan boleh memberi maaf merupakan suatu sifat yang terpuji lagi mulia. Walaupun orang yang melakukan kesalahan tidak meminta maaf daripada kita, alangkah eloknya jika kita memaafkannya terlebih dulu. 

Ramai orang berfikir jika memberi maaf kepada seseorang bererti kita menerima dan bersetuju dengan perlakuan tidak adil yang dilakukannya terhadap diri kita. Sebenarnya tindakan memberi kemaafan bukan tanda kelemahan hati kita, tetapi sudah cukup untuk menggambarkan betapa kentalnya iman dan takwa.

Manakala orang yang berani meminta maaf bererti memiliki jiwa besar, percaya kepada diri sendiri dan sekali gus merupakan keutamaan dan kelembutan hati yang dicintai Allah dan disukai para hambaNya. 

Allah s.w.t. berfirman yang bermaksud: 

“Dalam pada itu (ingatlah), orang yang bersabar dan memaafkan, sesungguhnya yang demikian itu termasuk perbuatan yang mulia.”

(Surah al-Syura 42: 43) 

2 Hikmah Kemaafan 

Orang yang mampu memelihara kemar4h4n dan bersabar dengan segala perbuatan buruk orang lain terhadap dirinya akan mendapat ganjaran istimewa daripada Allah sepertimana firmanNya yang bermaksud:

 “Dan balasan sesuatu kej4h4tan ialah kej4h4tan yang setimpal. Tetapi, sesiapa yang memaafkan dan berbuat baik (kepada orang yang berbuat jahat) maka pahalanya daripada Allah. Sesungguhnya, Allah tidak menyukai orang yang z4lim.” 

(Surah al-Syura 42: 40)

Memberi maaf sebenarnya tindakan bijak yang dilakukan untuk diri kita sendiri. Ia memberi manfaat yang besar kepada diri sendiri terutama manfaat kesihatan dan kesejahteraan. Kita telah membebaskan diri daripada bebanan perasaan yang menghalang untuk bertindak secara positif.

Orang yang bersifat pemaaf selalu berada dalam keadaan tenang, hati bersih, berfikiran terbuka, mudah diajak berunding dan sentiasa menilai diri sendiri untuk melakukan kebaikan. Hanya orang yang kuat yang mampu memaafkan orang lain mahupun diri sendiri.

Bak kata Mahatma Gandhi:

“Orang lemah tidak memberi maaf. Sifat pemaaf adalah daripada orang yang kuat.”

Mahatma Gandhi

Semoga mendapat manfaat dari perkongsian ini.

 

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! SK Press

Sumber :  hafizamri.com. via aliffchannel

 


Apa kata anda?

Be the first to comment on "Bersegera Memohon Maaf Amalan Yang Mulia"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*