kelebihan Mandi Air Hujan

Orang tuan dulu-dulu, kalau hujan turun mereka akan menyuruh anak-anak masuk ke dalam rumah takut s4kit kepala dan dem4m. Ya memang s4kit kepala, selsem4 dan kadang-kadang memang dem4m. Sebenarnya kita tidak tahu kenapa boleh s4kit kepala dan dem4m bila terkena air hujan.

Sebenarnya air hujan adalah air untuk terapi semulajadi yang Allah kurniakan untuk makhluk ciptaannya. Oleh itu jika hujan turun, elok jangan masuk rumah dulu. Mandilah air hujan itu dahulu. Anda mahu tahu kenapa? Sila terus membaca.

KENAPA DEM4M BILA KENA AIR HUJAN?

Selalunya ibu bapa melarang anak-anak mereka bermain hujan dikhuatiri dem4m atau s4kit kepala.Ada juga yang akan diserang selsem4 secara automatik. Sebenarnya pemahaman kita silap.

Jika kita s4kit selepas terkena atau mandi air hujan, ianya bukan disebabkan air hujan itu merbahaya tetapi banyak benda kotor di dalam badan kita yang bertindakbalas dengan air hujan tadi.

Air hujan adalah sebagai bahan pencuci untuk menyah segala kotoran termasuk gangguan sy4it4n. Jika kita s4kit yang teruk selepas mandi air hujan, kita perlu membuat rawatan susulan.

AIR HUJAN BERFUNGSI SEBAGAI SCANNER PENYAKIT DALAM BADAN

Untuk pengetahuan anda, salah satu cara untuk mengesan segala peny4kit dalam badan adalah dengan mandi air hujan. Bukan semua orang mandi akan s4kit jika mandi air hujan kerana badannya tiada peny4kit atau bebas dari gangguan j1n.

CARA MANDI AIR HUJAN DENGAN BETUL

1. NIAT

Niat dalam hati mohon pertolongan daripada Allah tujuan kita mandi air hujan. Sebagai contoh, minta Allah keluarkan peny4kit dari badan kita atau menghancurkan j1n yang z4lim ke atas jasad kita (niatkan dan mohon pada Allah. Jadikan air hujan sebagai 4pi dan 4sid yang membakar j1n dalam tubuh kita).

Jika kita mempunyai anak yang deg1l atau hype raktif (5 tahun ke atas), niat mohon dilembutkan hatinya agar mendengar kata. mohon hilangkan segala gangguan sy4it4n.

2. JANGAN TERUS MANDI JIKA HUJAN

Biarlah hujan turun selama sekurang-kurangnya 10 minit, kemudian barulah kita mandi.

3. JANGAN TADAH AIR HUJAN

Untuk tujuan terapi eloklah mandi dengan air hujan yang turun terus dari langit. Ianya tidak terkena pokok, bumbung atau ditahan dengan baldi atau baldi.

4. JANGAN MANDI HUJAN GERIMIS

Mandilah dengan air hujan yang lebat bukan gerimis.

5. CARA MINUM AIR HUJAN

Tadah air hujan terus dari langit ke bekas kecil untuk dibuat minum. Ini juga sebagai satu penawar.

6. BACA SURAH DAN AYAT SUCI

Mulakan mandi sambil baca Al-Fatihah atau lebih baik lagi dengan ayat-Ayat Kursi, Al Ikhlas, Al Falak dan An Nas. Lagi bagus jika anda mengingati ayat-ayat ruqyah yang lain mengikut jenis peny4kit. Mandi sambil membaca sekurang-kurangnya 15 hingga 30 minit.

7. TANDA ADA GANGGUAN DALAM BADAN

Jika anda merasa s4kit di mana-mana bahagian badan, tepuk-tepuk pada bahagian yang terasa s4kit itu. Sekiranya ada rasa mu4l, cuba munt4h untuk keluarkan. Jangan ditahan kerana ini tanda ada peny4kit atau j1n yang mahu keluar.

8. SENTAL BADAN

Sental badan anda seperti menggosok daki di badan. Jika ada peny4kit kulit, cara ini pun bagus untuk dilakuakan.

9. JANGAN TERUS LAP BADAN

Selesai sahaja mandi, jangan lap badan anda kecuali rambut. Biar air di badan kering sendiri.

10. BUKAN HANYA SEKALI

Jika musim hujan, seeloknya lakukan terapi ini selama sekurang-kurangnya 3 hingga 7 hari berturut-turut.

Harap-harap di lain kali jika hujan turun, jangan mengeluh. Sebenarnya ada manfaatnya samada bagi diri kita atau orang lain. Bagi orang yang beriman, turunnya hujan ia adalah sebagai rahmat dan rezeki dari Allah. Wallahu a’lam.

 

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! SK Press

Sumber: Rahsia Rumahtangga

 


Apa kata anda?

Be the first to comment on "kelebihan Mandi Air Hujan"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*