Inilah Cara Yang Betul Mencuci Kem*luan Dalam Islam.. Ramai Yang Tidak Tahu!

Seringkali kita merasa telah mencuci kem*luan kita dengan bersih dan betul. Bersih belum bererti betul. Hal ini penting agar amal ibadah kita diterima. Ramai orang merasa ibadah mereka bagus, tetapi sebenarnya masih tidak terlepas dari ancaman azab api neraka hanya kerana tidak betul dalam mencuci kem*luannya.

Sayidina Abu Bakar R.A. pernah hendak menyolatkan mayat seorang lelaki, tetapi tiba-tiba tersentak dengan suatu benda bergerak-gerak dari dalam kain kafan lelaki itu. Lalu disuruhnya seseorang untuk membukanya. Alangkah terkejutnya ada seekor ular sedang melilit kepala kem*luan mayat lelaki itu.

Khalifah Abu Bakar mencabut pedang lalu menghampiri ular tadi untuk membunuhnya. Tetapi ular itu tiba-tiba berkata:

”Apakah salahku? Kerana aku diutus oleh Allah untuk menjalankan tugas yang diperintahkan”

Setelah diselidiki amalan lelaki itu semasa hayatnya, ternyata dia merupakan orang yang memandang mudah dalam hal menyucikan kem*luannya setelah selesai membuang air kecil.

Jadi sebenarnya bagaimana cara membersihkan kem*luan kita dengan betul?

Lelaki dan wanita berbeza caranya. Bukan dibasuh sekadarnya dengan air dan asalkan bersih.

LELAKI:

Selepas membuang air kecil, disunahkan berdehem dua atau tiga kali supaya air kencing betul-betul sudah habis keluar. Setelah itu urutlah kem*luan dari pangkal ke ujung beberapa kali, sehingga tiada lagi air kencing yang berada dalam saluran. Kemudian basuhlah dengan air sampai bersih.

WANITA:

Apabila membasuh kem*luannya, hendaklah ia berdehem dan pastikan dicuci bahagian dalamnya dengan memasukan sedikit jari tengah dan diputar-putarkan sewaktu disiram air bersih.

Bukan dengan hanya menyiram air semata-mata, kerana hanya dengan menyiram air saja tidak dapat membersihkan bahagian dalam kem*luan wanita secara sempurna.

SANGAT PENTING:

Begitu juga semasa membasuh air besar (berak) sangat penting untuk memasukan satu jari kedalam dubur. Putarkan beberapa kali supaya najis keluar dari dinding du bur, sambil siram dengan air hingga terasa na jis benar-benar telah hilang dan bersih.

Sudah betul atau tidakkah cara membersihkan kem*luan kita selama ini? Kalau belum betul, mari bersama-sama kita betulkan supaya diri kita bersih dengan cara yang betul. Kerana telah dijanjikan ne ra ka bagi mereka yang tidak istibro’ (menyucikan diri dengan sempurna baik hadas kecil/hadas besar).

Rasulullah SAW bersabda:

“Barang siapa yang menyampaikan 1 (satu) ilmu saja dan ada orang yg mengamalkan, maka walaupun yang menyampaikan sudah tiada (meninggal dunia), dia akan tetap memperoleh pahala”.

  ilmu ya ng bermanfaat perlu kita amalkan bersama … Wallahu a’lam…

Catatan:
1. Tidak ada kata malu dalam urusan agama.
2. Jangan beranggapan ilmu fiqih itu jorok, karna fiqih itu menjelaskan sedetail-detailnya.

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! SK Press

Sumber : islamitusempurnakanku.blogspot.com


Apa kata anda?

Be the first to comment on "Inilah Cara Yang Betul Mencuci Kem*luan Dalam Islam.. Ramai Yang Tidak Tahu!"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*