Doa Untuk Mengembalikan Ingatan Dan Memulihkan Diri Dari Ny4nyuk

Pelupa memang tidak dapat dielakkan oleh manusia. Manusia sering menjadi pelupa terutamanya apabila usia semakin meningkat tua. Lebih parah lagi apabila pelupa itu melarat sehingga menjadikan seorang itu hilang ingatan atau nyayuk.Berikut adalah doa-doa yang boleh diamalkan untuk mengelakkan seseorang daripada sifat pelupa,hilang ingatan dan ny4nyuk. Semoga bermanfaat.

Doa Untuk Mengembalikan Ingatan Dan Memulihkan Diri Dari Ny4nyuk | Soalan: Bolehkah ustaz berikan doa-doa untuk mengubati penyakit hilang ingatan ?

Jawapan : Alzhe1mer adalah sejenis penyakit pelupa yang membuatkan seseorang itu tidak dapat memikir atau mengenal sesuatu walaupun identiti sendiri.

Seseorang yang mengalami begini pada peringkat awal mereka akan mengalami kurang daya berfikir yang jauh dan sering didalam kebuntuan mencari jalan keluar.

Kebiasaannya mereka akan mudah marah kepada keadaan sekeliling kerana bagi mereka orang disekeliling yang salah.

Walaupun keadaan ini nampak ketara pada setiap pandangan namun bagi yang mengalaminya ia kurang faham atas perubahan dirinya sendiri. Punca alzhe1mer sering berlaku disebabkan banyak faktor seperti

  1.  Stress
  2. Banyak berfikir
  3. Kenangan atau kehilangan

Kadangkala mereka yang menghidapi penyakit alzhe1mer biasanya emosi mereka rasa kurang selesa dan mudah mar4h.

Bagi pandangan pihak kami sesiapa yang menghidap alzhe1mer memerlukan perhatian dari orang yang dikasihi.Bila seseorang itu mengalami masalah begini ia akan mudah mendapat peny4kit.

  1. Darah tinggi
  2. Kurang selera makan
  3. Tekanan darah rendah.

Pesakit hilang ingatan akan diberi ayat-ayat berikut untuk mereka amalkan dan seterusnya disertai dengan doa kepada Allah SWT untuk memohon penyembuhan.

Ayat-ayat tersebut adalah:

  1. Surah Az Zumar ayat 24 hingga 37 (di baca waktu malam)
  2. Surah Al-A’raaf ayat 43 hingga 56 (di baca waktu siang)

Cara amalan ayat-ayat Al-Quran tersebut ialah, pesakit hendaklah membaca surah pertama iaitu surah Az Zumar tiga kali pada waktu malam dan surah kedua iaitu surah Al-A’raaf tiga kali pada waktu siang.

Pembacaan ini hendaklah diamalkan setiap hari selama empat minggu. Selepas membaca tiga kali, pesakit perlu memohon doa kepada Allah SWT untuk penyembuhan.

Setiap hari membaca doa yang diajarkan Rasulullah sebanyak 3 kali, yaitu:

اَللَّهُمَّ إِنِّى أَسْأَلُكَ نَفْسًا بِكَ مُطْمَئِنَّةً، تُؤْمِنُ بِلِقَائِكَ، وَتَرْضَى بِقَضَائِكَ، وَتَقْنَعُ بِعَطَائِكَ.

“Ya Allah, aku meminta kepada-Mu jiwa yang yang merasa tenang kepada-Mu, yang yakin akan bertemu dengan-Mu, yang redha dengan ketetapan-Mu, dan yang merasa-cukup dengan pemberian-Mu. (Hadis, riwayat at-Thabrani).

Dan amalkan doa di bawah 3 kali waktu lepas subuh dan 3 kali lepas asar :

Allahuma A’fini fi badani, Allahuma Afini fi sam’I, Allahuma Afini fi bashari Lailaha ila Anta. Allahuma ini A’udzubika minal Kufri wal Fakri, wa A’udzubika min adzabil Kobri Lailaha ila Anta (3x)

“Ya Allah selamatkanlah tubuhku dari penyakit, ya Allah selamatkanlah pendengaranku, ya Allah selamatkanlah penglihatanku(dari m4ksiat),

Tidak ada yang berhak di sembah dengan benar kecuali engkau, Ya Allah aku berlindung kepadaMU dari keku furan dan kefa kiran.

Aku berlindung kepadaMu dari se k sa Ku bur tidak ada yang berhak di sembah dengan benar kecuali engkau” (HR,Bukhari, Al adab al Mufrad no. 701).

 

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! SK Press

Sumber : accidentportal.com

 


Apa kata anda?

Be the first to comment on "Doa Untuk Mengembalikan Ingatan Dan Memulihkan Diri Dari Ny4nyuk"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*