Setelah 24 Tahun, KemaI4ngan Nike ArdiIIa Terungkai

Siapa tidak kenal, rocker sekaligus penyanyi jelita terkenal di Indonesia, Nike Ardilla telah pergi pada 19 Mac 1995. Sehingga kini aura penyanyi itu masih terasa. Nike ketika itu usia baru 19 tahun dan saat berada di puncak kerjaya sebagai penyanyi bersuara emas.

Saat beliau pergi, ramai peminat serata Asia terkejut.

Pelantun lagu “Mama Aku Ingin Pulang” itu meningg4l kerana kemal4ngan kereta di Jalan RE Martadinata, Bandung. Honda Civic yang dinaikinya meI4nggar pagar k0nkrit.

Menurut 1 laporan polis sempat menyebut bahawa Nike telah tiada pada jam 6.15 pagi namun sejumlah s4ksi berbeza pendapat. Ada yang menyebut kej4dian terjadi pada jam 3 pagi dini hari sedangkan yang lain berpendapat waktu yg betul pada jam 5.15 pagi.

Selain persoalan mengenai waktu yang tepat, muncul andaian mend4kwa Nike mabvk lantaran dia dan pembantunya, Sofiatun, baru pulang dari sebuah pusat hiburan. Dakw4an itu akhirnya dijawab Sofiatun kerana  beliau adalah saksi. Beliau yakin Nike cuma minum jus sahaja.

Lap0r4n dari p0lis juga mengungkap tak ada kandungan alkh0l dalam ujian terhadap Nike.

“Yang pasti, Nike jelas tidak mabvk kerana kami memandu kereta bersama tanpa henti dari Jakarta menuju Bandung,” kata Sofiatun.

Sofiatun sempat memaklumkan dakwaan Nike memandu kereta tanpa memakai tali pinggang keledar. Dia berniat memotong kereta berwarna merah di depannya yang berjalan sangat perlahan.

Tetapi, ketika itu Nike fokus untuk mem0t0ng, muncul kereta kenderaan Iaju dari arah depan. Nike cuba menghindari kereta itu dan tersassar terlalu ke kiri. Akib4tnya, dia meI4ggar pohon dan langsung terbabas meanggar pagar k0nkrit di sebuah pejabat di jalan RE Martadinata.

Nike meng4lami Iuk4 di bahagian kepaIa & dadanya, hingga nyawanya tidak dapat diselamatkan.

Kereta yang Dipandu Nike Ardilla Saat Kem@Iangan Masih Dipelihara

Meskipun sudah 24 tahun lamanya namun Nike masih dikenang peminat hingga kini. Kesemua barang milik Nike bahkan masih tersimpan dengan rapi di muzium Rumah Kenangan Nike Ardilla. Paling mengejutkan kereta yang dia pandu ketika kejadian  turut ada hingga kini.

Kereta Honda Genio berwarna biru metalik itu tidak  disimpan di Rumah Kenangan namun dibeli secara khusus oleh salah seorang peminat fanatik Nike, Lia Nathalia.

Emma Amrin, pengurus Nike Ardilla Fans Club memaklumkan kisah benar kej4dian ini menerusi sebuah video yang dimuatnaik di Youtube

Antara lagu beliau

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Sebuah lagu karya Herry A. / Deddy M, yang terdapat dalam album Biarkan Cintamu Berlalu (1994), “Tak Mungkin Bersatu” – Lagu yang sangat keren dan terdengar kualitas vokal sosok Nike Ardilla sangat matang dan dapat membawakannya dengan perfect, Buat kalian Ladies2 yang masih ragu2 sama hubungan-nya dengan pasangan kalian dan selalu ribut terus, tapi bingung mau mengambil keputusan, Coba dengar dan hayati syair dalam lagu ini, mungkin bisa membantu kalian buat mengambil keputusan, hehehe… – Bukan admin berharap kalian bubaran loh, tapi selama belum ada ikatan resmi, kalian masih bebas menentukan jalan kebahagiaan di hidup kalian, bener ga sih? Selamat berakhir pekan, besok udah hari senin, mulai beraktivitas rutin lagi, tetap semangat. – 👕➡ @moschino 📍➡ Mega Proyek Segitiga Kuningan JAKSEL, 1994. #NikeArdilla #NikeArdilla_ID

A post shared by Nike Ardilla (@nikeardilla_id) on

 
 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Thank you admin kece 😍🙏 #Repost @musiku.hits • • • • • #NikeArdilla – Suara Hati . Telah lama kudahaga Belaian seorang insan Semoga bersamamu Ceria hidupku Ku tak akan bersuara Walau dirimu kekurangan Hanya setiamu itu kuharapkan Ku tak akan menduakan Walau kilauan menggoda Kasih dan sayangku tetap utuh untukmu Hanya kupinta darimu Setialah selamanya Sehingga abadi Cinta ini sayang itu ku doakan Ku tak akan bersuara . Album: Suara Hatiku Dirilis: 1996 Label: Musica Studio’s . #musikuhits #musik #indomusikgram #musikindonesia #musikvideo #musiker #musikalisasipuisi #musikgram #indomusikvideo #indomusik #musika #videomusikgram #musikindo #musikal #indomusikgram #coversong #musikfest #musikindie #dagelanmusik #musikcover #musikhits #musikpositif #musikalways #covermusik

A post shared by Nike Ardilla (@nikeardilla_id) on

 

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! SK Press

Sumber: Celotehsaje

 


Apa kata anda?

Be the first to comment on "Setelah 24 Tahun, KemaI4ngan Nike ArdiIIa Terungkai"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*