Sedara Mara Atau Fakir Miskin, Yang Mana Patut Diutamakan Dalam Sedekah?

Siapa yang lebih penting untuk kita bersedekah antara saudara kaum kerabat atau fakir miskin?

Walaupun nampak seperti soalan yang remeh, tetapi rasa masih ramai yang tidak jelas bukan?

Tiap-tiap perintah sedekah serta infak yang ada pada Al-Qur’an, sentiasa menyebutkan yang mula-mula sekali disebutkan untuk bersedekah kepada kaum kerabat terdekat. Seperti yang dijelaskan pada ayat Al-Qur’an berikut ini:

“…dan memberikan harta yang dirinya cintai pada kaum kerabat…” (QS. Al Baqarah 177)

“Dan berikanlah kepada kaum kerabat akan haknya dan orang miskin…” (QS. Al Isra 26)

Jika dibaca dan ditafsirkan, kita harus mendahulukan kerabat terdekat dahulu untuk diberikan infak atau sedekah dan pertolongan yang lain sebelum diberikan kepada orang lain.

Nabi Muhammad SAW bersabda:

“…Hai ummat Muhammad, atas nama Allah yang sudah mengutusku dengan fakta, Allah tak akan menerima sedekah dari diri yang memiliki kerabat yang memerlukan pertolongannya, sementara dirinya memberikan sedekah atau pertolongan tersebut kepada orang lain. Serta demi Allah yang jiwaku ada dalam genggaman-Nya, Allah tak mahu melihatnya di hari akhir kelak”.(HR. Thabrani)

“Sedekah kepada orang miskin bernilai satu sedekah, sedangkan kepada kaum kerabat (saudara terdekat) nilainya setara dua, nilai sedekah serta nilai menjalinkan hubungan saudara”.

Ada satu pesanan utama yang amat dan sangat penting di sini:

“Bila dirimu adalah orang yang mempunyai kelebihan harta, dahulukan kerabat terdekat atau orang terdekat kita yang mula-mula sekali merasakan kelebihan harta kita tersebut. Sebelum kita berikan pada orang lain, kita mesti lihat apakah ada di antara orang terdekat kita yang masih memerlukan bantuan kita, atau seluruhnya. Orang tuamu, anak isterimu, saudara kandungmu, barulah yang lainnya. Jangan dirimu DAHAGA dan HAUS pujian dari orang sekelilingmu yang bukan dari orang terdekatmu.”

 

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! SK Press

Sumber: Sinar.my

 


Apa kata anda?

Be the first to comment on "Sedara Mara Atau Fakir Miskin, Yang Mana Patut Diutamakan Dalam Sedekah?"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*