KJ Akhirnya Jawab Permintaan Orang Ramai Suruh Bagi Anak Dia Vaksln Dulu

Kuala Lumpur – M.enteri k3sihatan Khairy Jamaluddin hari ini memberi jaminan bahawa ibu bapa tidak akan diwajibkan untuk mendaftarkan anak mereka untuk mendapatkan v.aksin C.0vid 19.

Khairy berkata ker.ajaan juga tidak akan mengenakan l.arangan perjalanan terhadap kanak-kanak yang tidak div.aksin langkah yang sebelum ini diambil untuk menggalakkan golongan dewasa mendapatkannya.

Dia berkata demikian ketika melancarkan Program I.munisasi Kebangsaan bagi kanak-kanak NIPKids hari ini.

“Di media sosial, ramai yang minta supaya tidak dipaksakan terhadap kanak-kanak. Saya beri jaminan.

“Kalau orang dewasa kita tak benarkan masuk kedai makan, pusat beli belah dan sebagainya, untuk kanak-kanak tiada syarat sebegitu.

“Mereka diberikan pengecualian, sebab nak pastikan ibu bapa yakin dengan proses ini dan rasa mereka tidak dipaksa untuk melakukannya,” katanya.

Jawapan KJ Bila Ramai Minta Anak Dia Buat Dulu

M.enteri k3sihatan, Khairy Jamaluddin mengesahkan sudah mendaftarkan anaknya yang berusia enam tahun untuk menerima s.untikan v.aksin menerusi tempahan di aplikasi MySejahtera.

“Semalam saya sendiri sudah pilih tempahan untuk anak saya,” katanya ketika berucap pada Majlis Pelancaran Program Imunisasi C.OVID 19 Kanak-Kanak PICKids di H.ospital Tunku Azizah pada Khamis.

Ia sebagai menjawab d.akwaan segelintir pihak yang mend.akwa beliau dan anaknya tidak menerima s.untikan v.aksin C.OVID 19.

Khairy juga berkata, keutamaan untuk pemberian v.aksin pada permulaan program tersebut adalah kepada kanak-kanak yang mempunyai m.asalah k3s.ihatan kerana mereka lebih ber.isiko untuk dij.angkiti C.OVID 19.

“Kita telah membuka pendaftaran untuk v.aksin ini dan kita mulakan dengan kanak-kanak k.omorbiditi dan mempunyai daya tahan imun yang rendah. Kita akan berikan v.aksin kepada golongan ini di h.ospital.

“Hari ini kita juga memulakan pemberian v.aksin di PPV Integrasi lain seperti di Pusat Dagangan Dunia Kuala Lumpur dan Axiata Arena Bukit Jalil, Kuala Lumpur.

Pemberian v.aksin C.0VID 19 untuk kanak-kanak berusia lima hingga 12 tahun bermula secara rasminya hari ini.


Kredit : Astro

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! SK Press

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook @Satkoba Press

Sumber : http://trendingsangat.pw/ 


Apa kata anda?

Be the first to comment on "KJ Akhirnya Jawab Permintaan Orang Ramai Suruh Bagi Anak Dia Vaksln Dulu"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*