PM Umum Dult BntuanRM500 Dah Masuk. Ramai Yg Buat Smakan Tapi Tak Llus Dult Bntuan. Ini Sebab Knapa Ada Yg Dpat Dan Tldak

Umum maklum, menerusi Pakej Perlindungan Rakyat Dan Pemulihan Ekonomi PEMULIH, Bantuan Kehil4ngan Pekerjaan BKP bernilai RM 500 akan diberikan kepada mereka yang kehil4ngan pekerjaan.

Syarat kelayakan dan permohonan bagi Bantuan Kehil4ngan Pekerjaan BKP ini adalah berdasarkan data daripada Kumpulan Wang Simpanan Pekerja KWSP atau PERKESO pada 2021.

Manakala, permohonan BKP adalah sama seperti BKC, dimana semakan silang akan dilakukan dan mereka yang kehil4ngan pekerjaan tidak perlu memohon.

Terima Manfaat

Seramai 870,000 individu yang hil4ng pendapatan pada tahun ini bakal menerima manfaat Bantuan Kehil4ngan Pendapatan (BKP) sebanyak RM 500.

Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata, bayaran itu diberikan secara one-off mulai esok melibatkan implikasi kewangan sebanyak RM 434 j.uta demi memastikan kesejahteraan Keluarga Malaysia.

Menurut beliau, BKP diberikan kepada pekerja yang kehil4ngan sumber pendapatan berdasarkan data Kumpulan Wang Simpanan Pekerja KWSP atau Pertubuhan Kes.elamatan Sosial Perkeso dalam tahun ini.

“Kerajaan terus komited dalam memastikan kesejahteraan Keluarga Malaysia, terutama kumpulan sasar yang terjejas a.kibat p.andemik C0vid 19 sentiasa terbela,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Pembayaran dibuat berdasarkan kaedah seperti berikut

Pengkreditan ke akaun bank. Pembayaran berdasarkan maklumat akaun bank yang dilaporkan pada BPR atau BKC atau GKP sekiranya penerima turut menerima bantuan berkenaan atau berdasarkan Akaun Bank BSN yang berstatus aktif

Tunai di Kaunter Bank Simpanan Nasional BSN . Tidak melaporkan maklumat akaun bank semasa permohonan BPR atau BKC atau GKP atau tidak mempunyai akaun bank BSN yang berstatus aktif.

Kriteria Kelayakan

Kriteria kelayakan BKP adalah berdasarkan data caruman seperti berikut. Mempunyai caruman KWSP atau PERKESO sekurang-kurangnya 6 bulan pada tahun 2020.

Tiada caruman sekurang-kurangnya selama 3 bulan berturut-turut sehingga 30 Jun 2021. Caruman April, Mei, Jun 2021.


Kredit : BH

 

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! SK Press

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook @Satkoba Press

Sumber : http://trendingsangat.pw/ 


Apa kata anda?

Be the first to comment on "PM Umum Dult BntuanRM500 Dah Masuk. Ramai Yg Buat Smakan Tapi Tak Llus Dult Bntuan. Ini Sebab Knapa Ada Yg Dpat Dan Tldak"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*