Syukur. Ismail Sabri Umum Tarlkh Bila Dult Masuk Untuk BPR Fasa Tiga

B.antuan Prihatin Rakyat (BPR) telah diperkenalkan bagi menggantikan B.antuan Sara Hidup (BSH) sejak tahun 2021. B.antuan ini juga akan diagihkan kepada golongan B40 dan M40 bagi kategori isi rumah dan bujang.

Manakala, bayaran dibuat mengikut fasa yang telah ditetapkan. Bagi fasa 1, bayaran telahpun dilakukan pada 24 Februari lalu dan fasa ke-2 telahpun dilaksanakan pada 7 Mei 2021.

Pembayaran B.antuan Prihatin Rakyat (BPR 2021) akan dilaksanakan secara bayaran berperingkat mengikut kelompok atau kumpulan kepada pemohon baru dan penerima sedia ada sekiranya permohonan atau kemaskini m.aklumat mereka itu telah diluluskan atau berjaya.

Setiap permohonan dan m.aklumat kemaskini yang dikemukakan oleh pemohon baru dan penerima sedia ada, akan melalui peringkat semakan dengan beberapa agensi yang ditetapkan oleh Kementerian Kewangan Malaysia bagi memastikan maklumat diberikan itu menepati s.yarat kelayakan dikehendaki.

Kaedah bayaran BPR 2021

Berjaya kredit ke akaun bank, pembayaran akan dilakukan ke akaun bank pmohon atau pasangan yang telah didaftarkan semasa permohonan BPR 2021 secara berperingkat.

Tunai di kaunter BSN, pembayaran akan dilakukan secara tunai sekiranya tidak melaporkan maklumat akaun bank semasa permohonan BPR 2021 atau Pembayaran BPR 2021 berstatus Gagal Kredit.


Umum Tarikh Masuk

Seramai 3.6 j.uta penerima B.antuan P.rihatin Rakyat (BPR) Keluarga Malaysia Fasa 3 termasuk mereka yang diluluskan permohonan rayuan bakal menerima b.antuan itu, mulai Isnin ini.

Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata, bantuan yang melibatkan nilai RM 2.82 b.ilion itu dijangka selesai dikreditkan ke dalam akaun penerima isi rumah dalam tempoh tiga hari sehingga 30 September ini.

Menurut beliau, untuk Fasa 3 ini, setiap penerima bakal memperoleh sehingga RM 1,400, manakala penerima bayaran rayuan BPR akan menerima sehingga RM 2,300.

“Ini termasuk bayaran BPR tambahan di bawah Program Strategik Memperkasa Rakyat dan Ekonomi Tambahan PEMERKASA+ bernilai sehingga RM 500 bagi setiap penerima mengikut kategori kelayakan masing-masing iaitu berdasarkan status perkahwinan, jumlah pendapatan isi rumah dan bilangan anak,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Ismail Sabri berkata, pembayaran Fasa 3 itu adalah penyaluran penuh baki nilai yang sepatutnya diterima penerima BPR dan rayuan bagi meringankan beban mereka.

Beliau berkata, kerajaan terus komited dalam memastikan kesejahteraan Keluarga Malaysia, terutama kumpulan sasar yang terjejas a.kibat p.andemik C0vid 19 sentiasa terbela.

Jelas beliau, antara lain, beberapa b.antuan tunai seperti B.antuan Khas C0vid 19 BKC dan B.antuan Kehil4ngan Pendapatan BKP diberikan kepada penerima yang layak dengan pembayaran bantuan itu dijadual disalurkan pada bulan depan hingga Disember tahun ini.


“Penerangan lanjut berhubung pembayaran BPR Fasa 3 ini akan diperincikan Kementerian Kewangan. Keluarga Malaysia boleh merujuk kepada soalan lazim (FAQ) di portal rasmi BPR untuk mendapatkan maklumat lanjut,” katanya.

Kredit : UN

 

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! SK Press

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook @Satkoba Press

Sumber : http://trendingsangat.pw/ 


Apa kata anda?

Be the first to comment on "Syukur. Ismail Sabri Umum Tarlkh Bila Dult Masuk Untuk BPR Fasa Tiga"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*