Ramai luah per4saan tanda ingatan buat insan tersayang di kotak roti john, tapi mesej apa yang dikirim sampaikan si tukang tulis ber4ndam air mata!

MENJADI pengantara di antara dua insan yang saling merindui bukanlah satu tugas yang mudah.

Apatah lagi untuk menyampaikan mesej bahawa orang yang mereka kasihi ini tidak akan dapat pulang lagi ke kampung.

Walaupun hanya ditugaskan sebagai penulis mesej-mesej kerinduan serta pesanan pelanggannya yang tidak dikenalinya, Mariah Ramli, 21 ternyata tidak dapat menahan per4saan sed1h.

Dalam satu video yang tvlar di lama TikTok baru-baru ini, Mariah atau lebih selesa dengan panggilan Maria dilihat beberapa kali mengesat air matanya sewaktu sedang menulis mesej yang dititipkan pelanggannya untuk disampaikan kepada ibu mereka di kampung.

“Sepanjang bulan Ramadan lalu kami terima banyak ucapan yang menyentuh hati untuk dik1rimkan kepada keluarga mereka.

“Ramai yang minta maaf sebab tak dapat balik untuk menyambut bulan Ramadan dan menyambut Aidilfitri bersama keluarga,” katanya yang bertugas di Faris Kitchen Muar.

Menurutnya mesej yang paling meny3ntuh perasa4nnya adalah pesanan yang dihantar seorang pelanggan kepada ibunya di kampung.

“Yang ni sedih sebab customer tu minta maaf dekat mak dia sebab tak dapat balik raya buat kali kedua.

“Dia cakap raya pertama ayah ada lagi, tapi raya tahun ni ayah dah tak ada, ” ujarnya sayu.

Maria tidak dapat mengawal rasa sed1h apabila menulis pesanan yang dik1rimkan pelanggannya buat ibu bapa serta datuk dan nenek di kampung.

Menurut Maria selain ibu bapa, mereka turut menerima titipan pesanan buat nenek di kampung, barisan hadapan dan ada juga yang meng1rim pesanan tersebut dari luar negara.

“Ada yang tvlis untuk atuk dan nenek di kampung, mereka minta jangan tunggu mereka sebab mereka tak dapat balik raya.

“Masing-masing juga melu4hkan peras4an rindu dengan masakan ibu di kampung, suasana kampung dan kemeriahan dapat beraya bersama satu keluarga besar, ” katanya.

Maria yang tinggal bersama keluarganya berkata melihat mesej-mesej tersebut membuatkan dia merasa bersyukur kerana masih dapat beraya serta menyambut puasa bersama keluarga.

“Sejujurnya saya tak dapat nak bayangkan perasaan tak dapat jumpa dengan ibu bapa send1ri, tak dapat makan masakan ibu, tak dapat jumpa keluarga besar.

“Sebab tu bila saya tvlis nota tu saya rasa sed1h sangat-sangat, ” katanya.

Tiada apa yang diinginkannya selain melihat secebis senyuman anggota keluarga yang terpisah setelah sekian lama ini.

“Saya h4rap dengan nota yang saya titipkan pada kotak Roti John itu, dapat saya luahkan isi hati sebenar peng1rim.

“Sekurang-kurangnya penerima akan merasa gembira dan sedikit sebanyak mengubat rasa rindu mereka kepada insan tersayang, ” katanya.

Selain berterima kasih, pelanggannya turut berkongsi kegembiraan ahli keluarga masing-masing setelah menerima pesanan tersebut.

“Ada yang cakap ibu bapa, atuk dan nenek mereka men4ngis terharu bila dapat pesanan makanan yang kami hantar, ” katanya.

tvlisan tanggannya yang kemas dan cantik menarik perhatian netizen.

Sementara itu bercakap mengenai tvlisan tangannya yang menarik perhatian warga netizen, Maria berkata tvlisannya sering mendapat pujian sejak dari zaman sekolah lagi.

“Saya tak praktis pun, tapi memang ada cikgu dan kawan-kawan kata tvlisan saya lawa tapi saya macam tak percaya sebab saya rasa tvlisan saya biasa-biasa sahaja.

“Dalam keluarga mungkin ibu saya sama tvlisannya, ” katanya.

 

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! SK Press

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook

Sumber:https://www.mstar.com.my/


Apa kata anda?

Be the first to comment on "Ramai luah per4saan tanda ingatan buat insan tersayang di kotak roti john, tapi mesej apa yang dikirim sampaikan si tukang tulis ber4ndam air mata!"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*