Kdai makan ‘bvngkus’, lelak1 terp4ksa jual baju ahli keluarga untuk tervskan h1dup

Sememangnya ramai yang terk3san dengan p4ndemik dan juga Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) ketika ini. Hampir dua tahun kita disar4n duduk di rumah dan peng0perasian beberapa sektor terpksa dihadkan.

Banyak juga perniagaan yang mulai mervndum sehingga jatuh bankrup dan perlu membuat catuan dalam berbelanja serta makan.

Dalam satu perkongsian yang tular di Twitter, seorang pengguna media sosial berkenaan yang menggunakan nama akaun @babyshirt21 telah mengambil keputusan menjual baju-bajunya, isteri dan anak apabila tidak lagi mempunyai pendapatan.

Menerusi perkngsian yang dibuat kepada Mstar setelah dihubungi p0rtal tersebut, lelaki yang hanya mahu dikenali sebagai Karim (bukan nama sebenar) itu memaklumkan terpksa berbuat demikian setelah kedai makan yang dibuka sejak tiga thun lalu terpksa ‘bungkus’ kerana PKP.

Dia yang bak4l menim4ng cahaya mata kedua buntu dan mengmbil keputusan untuk menjual baju-baju mereka anak-bernak.

“Pada asalnya saya nak jual s0fa dan meja makan di rumah. Tapi melihat isteri yang sedang h4mil dan perlukan kesel3saan berada di rumah, saya tak sampai hati.”
“Jadi, saya ambil keputusan untuk menjual baju-baju terp4kai kami anak beranak… baju saya, isteri dan seorang anak permpuan berus1a setahun enam bulan.”
“Benar, bukan baju-baju bundle (terpakai) milik orang. Tapi yang saya jual tu adalah baju-baju kami send1ri, yang masih el0k untuk dipakai,” katanya.

Karim juga memaklumkan dia terpksa meletkkan harga yang agak tinggi pada awalnya memandangkan sangat terdesk untuk mendapatkan pendpatan.

“Pada hari pertama, saya letak harga setinggi RM40 dan serendah RM15. Saya tahu baju-baju tu adalah sec0nd hand dan bukan saya seng4ja letak sem@hal itu.”
“Tapi saya terdes4k sebab tak banyak baju kami untuk dijual. Alhamdulillah kira-kira 10 helai terjual pada hari pertama.”jelasnya.

Kini, dia telahpun mengur4ngkan harga baju-baju terp4kai itu dan dijual setinggi RM20 sahaja pada hari kedua.

Pemuda berusia 29 tahun itu sangat bertrima kasih kepada mereka yang sudi membeli baju-bajunya. Namun, dia meminta maaf  kepada mereka yang mur4h hat1 mahu menghlurkan bantuan duit kerana tidak dapat menerimanya.

Menurut Karim, dia merupakan ketua keluarga dan masih mampu berusaha untuk kehdupan keluarga dan berhrap mempnyai rezeki di luar sana.

“Saya berterima kasih, tapi minta maaf kerana terpksa men0lak. Saya tidak mahu bantuan duit. Sebab sebelum ini saya sering dikvtuk dan dih1na atas apa yang saya lakukan.”
“Sebagai ketva keluarga, saya mahu buktikan d1ri juga mampu cari duit send1ri dalam apa jua usaha yang dilakukan, termasuklah menjual baju anak-bernak,”  ujarnya.

Mengakh1ri perbualan tersebut, pemuda berkenaan sempat memklumkan yang dia pernah menghbungi talian hotline untuk meluah perasaan namun kian bersemangat semula selepas baju-baju dijualnya mempunyai pembeli.

Dia bercad4ng mahu memjadi reseller pr0duk makanan secara atas talian selepas ini dan berh4rap agar ada pihak sudi menawarkan peluang tersebut kepadanya.

Sumber: Twitter @babyshirt21Mstar (Aswad Shu4ib via omm

 

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! SK Press

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook

Sumber:https://www.dedah.site/


Apa kata anda?

Be the first to comment on "Kdai makan ‘bvngkus’, lelak1 terp4ksa jual baju ahli keluarga untuk tervskan h1dup"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*