Tiada Tawaf Di Kaabah. Tindakan Jutaan Burung Muncul Di Langit Mekah Buat Ramai Terpegun

Mekah menjadi destinasi tumpuan bagi Muslim untuk menunaikan ibadah haji dan umrah. Ia menjadi tempat yang paling diidamkan oleh setiap muslim untuk dilawati.

Dataran tawaf ini dikosongkan untuk kerja-kerja pembersi1han saja. Pekerja masjid bersama batang mop dan kenderaan mereka dah masuk melakukan tugas. Sabun dicurahkan dan mereka berlari girang seperti kanak-kanak mengelapnya kering. Kerja pensterilan dibuat bagi mencegah segala kvman k0tor.

Pasal orang tawaf? Alah tenang lagi sekali okeh. Tingkat 2, tingkat 3 dan tingkat 4 masih ada. Boleh buat di sana. Kalau penat nak jalan, motor skuter ada disediakan. Bayar dan tungganglah sambil tawaf.

Najmi juga menjelaskan kerajaan Arab Saudi mengeluarkan sekatan ibadah umrah untuk jemaah luar mahupun tempatan adalah untuk mengelakkan mvdarat yang lebih besar. Lagipun ketika ini beberapa negara sudah ada banyak kes melibatkan virvs Covi1d-19.

Bertenang, Kata Lelaki Ini Dataran Tawaf Kosong Sebab Kerja Pembersihan

Kerajaan terpaksa buat begini dek penularan virvs bahaya ini. Sebabnya seluas-luas Arab Saudi ini, Mekahlah tempat tumpuan seluruh dunia. Mana ada orang Islam beriya datang ke Arab Saudi semata-mata nak ke Jeddah. Okey faham?

Selain itu, umat Islam yang mengunjungi kawasan berkenaan tidak akan melepaskan peluang untuk memanjatkan doa kepada Allah SWT.

Burung Tawaf Kabaah

Terbaharu, satu lagi video tular yang menyaksikan kawanan burung merpati yang menghiasi langit di Mekah. Ia dilihat sedang berlegar di kawasan Kaabah. Rakaman yang dikongsikan melalui laman Twittter Haramain itu menarik perhatian ramai orang.

Kejadian itu juga disaksikan oleh beberapa orang yang berada di situ yang sempat merakamkan momen indah tersebut.

Warga net juga memberikan reaksi dan mereka ternyata kagum dengan video tersebut.

Berikut lagi rakaman burung sedang tawaf Kabaah

Tidak dinafikan ramai jemaah yang sedang menunaikan ibadah umrah agak kecewa kerana tidak berpeluang melakukan tawaf di sana. Bagaimanapun, urusan tawaf dan saie masih boleh dilakukan di tempat berbumbung cuma ukuran tawaf agak sedikit berbeza. Malah, ruang bawah di rumah ibadah itu juga kelihatan kosong.

Peringatan buat kita

Yatt Hamzah turut menjelaskan kepada umum gambar seperti di atas merupakan proses pembersihan kawasan tawaf di sekitar Kaabah bagi mengelakkan penvlaran virvs COVI1D-19.

Kami berlindung denganMu

Difahamkan Masjidil Haram dan Masjid Nabawi ditutup selama satu jam selepas solat Isyak dan dibuka semula sebelum solat Subuh bagi membolehkan pelaksanaan pembersi1han termasuk menggosok dan mengelap jubin di sekitar Kaabah.

Sumber: Haramaininfo, Haramain Sharifain

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook @Satkoba

Selamat Beramal.


Apa kata anda?

Be the first to comment on "Tiada Tawaf Di Kaabah. Tindakan Jutaan Burung Muncul Di Langit Mekah Buat Ramai Terpegun"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*