‘Inilah bekalan akhirat saya’ – Pemain Kedah buka kelas al-Quran secara percuma

“SEMUA yang saya lakukan ini adalah sebagai ‘bekalan’ saya di akhirat nanti,” kata pemain bola sepak Kedah, Azmeer Yusof, 30, yang menjadikan rumahnya di Tongkang Yard, Alor Setar sebagai tempat untuk mempelajari al-Quran secara percuma.

Azmeer yang berkongsi hasratnya melalui akaun Facebook (FB) miliknya, mengajak golongan lelaki berusia bawah 40 tahun yang mahu belajar mengaji bersama.

Menurutnya, sejak menaikkan status di FB itu kelmarin, dia menerima mesej daripada lebih 100 orang yang berminat untuk turut sama mengaji.

“Saya memang sudah lama menyimpan niat ini dan syukur apabila keluarga memberi sokongan.

“Saya akui pada zaman ini untuk membaca satu muka surat al-Quran sehari memang sukar dilakukan termasuk saya juga.

“Jadi, saya terpanggil untuk memulakannya dan mempelawa orang ramai ke rumah saya yang mana buat masa ini ada seorang ustaz mengajar,” katanya ketika dihubungi.

Selain golongan lelaki, Azmeer turut mendapat permintaan daripada wanita.

“Ada juga ustazah yang menghubungi saya dan bersedia untuk mengajar. Saya akan usahakan supaya lebih ramai dapat mengaji.

“Setakat ini, purata yang datang ke rumah setiap hari (bermula 9 hingga 11 pagi) untuk mengaji antara 15 ke 20 orang dan saya juga akan menambah tenaga pengajar (ustaz) jika perlu.

“Insya-Allah, selepas selesai kelas mengaji ini, saya bercadang menyediakan barang keperluan asas seperti beras, gula dan sebagainya di rumah saya ini yang terbuka untuk mereka memerlukan secara percuma,” katanya.

Menurutnya, dia mahu membuktikan persepsi kebanyakan orang terhadap pemain bola sepak yang selalunya dipandang serong adalah salah.

“Selalunya, orang beranggapan pemain bola sepak ini tak baik, ‘kaki perempuan’ dan banyak lagi anggapan negatif, namun dengan usaha ini saya harap dapat membuka mata semua.

“Paling penting tujuan utama saya adalah untuk bekalan di kemudian hari kerana pada usia sekarang saya miliki semuanya, Allah beri saya rezeki dan kesenangan.

“Saya selalu menganggap kesenangan ini adalah ujian Allah untuk saya dan apa yang perlu saya buat untuk membalas semula rezeki yang Allah bagi,” katanya.

Semalam, dilaporkan Azmeer memuat naik status menjadikan rumahnya sebagai lokasi belajar mengaji dan dia menawarkan kepada sesiapa yang berminat boleh menghubunginya.

Mulianya hati Azmeer

Lumrah kehidupan sebagai seorang pemain bola sepak profesional kebiasaannya gemar mempamerkan kereta-kereta mewah, percutian di luar negara atau menghadiri majlis-majlis kenamaan yang dimuat naik di media sosial.

Namun berbeza buat tonggak pertahanan Kedah, Azmeer Yusof apabila memuat naik satu perkongsian di Facebooknya apabila dia mahu memberi peluang kepada 10 orang lelaki berusia bawah 40 tahun untuk belajar Al-Quran di rumahnya di Tongkang Yard, Alor Setar.

Lebih mengujakan, pembelajaran itu diberikan secara percuma tanpa perlu membayar apa-apa.

“Salam Jumaat.. Saya nak buka rumah saya ini kepada kaum lelaki bawah 40 tahun yang nak mengaji mahupun belajar mengaji.

“Jangan malu, jangan segan. Ini kalam Allah. Kita wajib belajar, kita wajib membaca. Sekurang-kurangnya tiap kali datang satu muka surat pun jadilah, janji kita ada usaha untuk membaca.

“Kita kena akui, akhir zaman ini kita dah pun ‘tinggalkan’ Quran. Untuk permulaan ini saya nak mencari dalam 10 orang.

“Tuan-tuan bawa diri saja, Quran dan ustaz saya sediakan, InsyaAllah. Paling mustahak tak perlu bayar apa-apa. Rumah saya di Tongkang Yard. Yang berminat boleh ‘pm’ saya, 10 orang terawal sahaja,” katanya.

Apa yang dilakukan oleh Azmeer ini sememangnya jarang-jarang dibuat oleh pemain profesional. Moga usaha murni pemain skuad Lang Merah ini mendapat keredhaan Ilahi.

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook @Satkoba


Apa kata anda?

Be the first to comment on "‘Inilah bekalan akhirat saya’ – Pemain Kedah buka kelas al-Quran secara percuma"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*