“Kalau aku m4t1, korang semua kena m4t1 sekali” – Pesakit ‘Kur4ng Aj4r’ Koy4kkan Mask & Lvd4h Muka Jururawat Di China

Kita semua memang takut kalau terkena jangk1tan coronavirus yang tengah menvl4r sekarang ni. Makin hari, makin ramai orang dis4hkan terkena peny4kit ini dan setakat ini jumlah kem4tian pun dah meningkat sebanyak 106 orang.

Lebih menyedihkan lagi, jururawat dan doktor yang bertungkus lumus merawat dan memb3ndung peny4kit ini turut ada yang m4ut.

Bukan tu je, sebabkan dorang terlalu sibuk uruskan pes4kit-pes4kit dekat hospital, dorang sampai kena pakai lampin sebab tak ada masa nak ke tandas. Namun, tak semua orang appreciate apa yang dorang dah buat.

Gambar Hiasan

Contohnya macam k3s yang berlaku di Shijiazhuang, Hebei ni. Menurut Yahoo TW, seorang netizen telah kongsikan perbualan dia dan rakannya yang bekerja di hospital.

Menurut netizen tersebut, kawannya tak dibenarkan untuk mengambil cuti semasa Tahun Baru Cina kerana hospital memerlukan semua staf untuk bekerja.

Ketika wanita ini bekerja di hospital tersebut, dia telah berjumpa dengan seorang pes4kit yang mengalami demam. So, dengan baik hatinya, dia telah memberikan pes4kit ni topeng bagi mengelakkan dia dijangk1ti atau menjangk1ti pes4kit lain.

Ramai orang s4kit dekat hospital. Jadi, sebabkan awak s4kit dan imunisasi awak lem4h, awak kena pakai topeng ni untuk halang awak dari tambah s4kit.”

Gambar Hiasan

Tiba-tiba lelaki ni jadi g1la dan mula meng4muk. Dia menjerit, “saya dah s4kit, nak buat apa pakai topeng sekarang?”

Tak cukup dengan itu, lelaki ini kemudiannya bangun, buka topeng wanita mal4ng tersebut dan lvd4h mukanya. Eh kurang aj4rnyaaa

Pes4kit tersebut kemudiannya mengatakan, “kalau aku tak boleh hidup, korang semua kena m4ti dengan aku.”

Gambar Hiasan

Dikatakan, lelaki ini beng4ng kerana barang perubatan tak cukup. Bagi staf perubatan itu pula, dia memberitahu rakannya, sepanjang dia bekerja, ini pertama kali dia menangis dan perlu dikuarant1n selepas mukanya dilud4h. Pun begitu, wanita mal4ng ini kekal opt1mis dan mengh4rap lelaki tersebut hanya mempunyai demam biasa.

Dalam peristiwa lain di Wuhan pula, seorang doktor turut mengalami pengalaman yang sama. Dikatakan, keluarga seorang pes4kit telah naik angin dan koy4kkan baju pelindung yang doktor tersebut pakai.

Kenapa awak pakai baju ni? Kalau saya kena m4ti, korang semua kena m4ti sekali.”

Kejadian yang dah tvl4r di media sosial ini membuatkan orang ramai m4rah dan meng3cam tindakan selfish pes4kit-pes4kit ini. Ramai netizen meminta orang ramai untuk menghargai apa yang staf perubatan dah lakukan dan bukan bertindak kurang ajar seperti ini.

Dorang pun dedahkan d1ri dengan bah4ya. Janganlah ambil mudah tugas dorang. Haih…

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! SK Press

sumber : Lobak Merah


Apa kata anda?

Be the first to comment on "“Kalau aku m4t1, korang semua kena m4t1 sekali” – Pesakit ‘Kur4ng Aj4r’ Koy4kkan Mask & Lvd4h Muka Jururawat Di China"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*