Sunnah Rasulullah Menolong Isteri Mencuci Pakaian

SubhanAllah. Sunnah Rasulullah Menolong Isteri Mencuci Pakaian. Ada Ke Suami Zaman Sekarang Berbuat Demikian? Empat nasihat Rasulullah SAW untuk para suami tentang mencuci pakaian,

Yang tercantum dalam buku kreasi Syaikh Fuad Shalih yang berjudul Liman yuriidu Az Ziwaaj wa Tazawuj.

Syaikh Fuad merasa perlu mencantumkan hadits agar agar suami segera sedar agar tidak selalu menuntut isteri mempersembahkan yang terbaik untuk d1rinya send1ri, sebaliknya ia juga harus mempersembahkan yang terbaik untuk isterinya

Empat nasihat ini sangat mengajar suami untuk menjadi yang terbaik di rumah. Berikut empat nasihat yang disampaikan Rasulullah SAW:

Bersihkan Baju: Nasihat pertama ini mempunyai dua dimensi. Dimensi pertama ada pada proses. Dimensi kedua terletak pada hasilnya.

Sebagai proses, “cucilah bajumu” bermakna berkongsi dengan isteri dalam menyelesaikan pekerjaan-pekerjaan dirumah, khususnya bagi keluarga yang tidak mempunyai rumah pembantu.

Mencuci baju tidak dibebankan kepada isteri sahaja, tetapi suami juga perlu berbuat demikian. Baik mencuci dengan tangan dan mesin basuh.

Konsep berkongsi pekerjaan ini di ajarkan oleh Rasulullah. Walaupun beliau adalah Nabi, pemimpin negara, qiyadah dakwah dan panglima per4ng, beliau sentiasa berusaha untuk membantu menyelesaikan pekerjaan rumah tangga.

Dilihat dari dimensi hasil, “cucilah bajumu” membuat suami tampil dengan pakaian rapi dan terlihat menghisap di hadapan isterinya.

Cukup banyak suami tidak memerlukan pandangan yang rapi di hadapan isterinya, terutamanya ketika malam tiba. Sebaliknya, ia selalu menuntut isterinya tampil prima di depannya, mengapa dia tidak menuntut d1rinya melakukan hal yang sama?

Didalam Islam selalu menjunjung keadilan bukan? Kita para suami kadang-kadang belum juga memahami bahawa wanita itu tidak selalu mencurahkan perasaannya kepada suami.

sumber : Media Islam

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! SK Press


Apa kata anda?

Be the first to comment on "Sunnah Rasulullah Menolong Isteri Mencuci Pakaian"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*