“Nasihat buat para suami…”- Da’i Luqman kupas ‘1819’, dipuji netizen pendapat padu!

Sejak kebelakangan ini, angka 18,19 viral di media sosial, tidak kira di Facebook mahupun laman Instagram bermacam-macam ayat menjadi perhatian gara-gara angka berkenaan.

Malah, kes membabitkan rumahtangga turut menjadi isu yang hangat diperkatakan dimedia sosial dan mendapat pelbagai komen daripada netizen.

Angka 18,19 jadi bualan ramai

Bagaimanapun, nasihat dari pendakwah dikenali Da’i Luqman turut mendapat perhatian mengenai angka berkenaan.

Da’i Luqman turut men1ngg4lkan dua keping foto tvlisannya mengenai ‘1819’ yang mana membuatkan dia tergerak untuk membelek helaian Al-Quran.


Antara yang dikongsikan Da’i Luqman

Dalam pada itu, menerusi Instagram juga perkongsian Da’i Luqman mengenai isu berkenaan mendapat perhatian ramai dan turut dipuji pengikut.

Nasihat Da’i Luqman

View this post on Instagram

NASIHAT BUAT PARA SUAMI, BAKAL SUAMI DAN YANG TAK MAU JADI SUAMI __ Allah berfirman dalam Al-Quran sebagai suatu nasihat menerusi Surah An-Nisa' ayat 19 : . "Dan bergaullah kamu dengan mereka (isteri-isteri kamu itu) dengan cara yang baik. Kemudian jika kamu (merasai) benci kepada mereka (disebabkan tingkah-lakunya, janganlah kamu terburu-buru menceraikannya), kerana boleh jadi kamu bencikan sesuatu, sedang Allah hendak menjadikan pada apa yang kamu benci itu kebaikan yang banyak (untuk kamu)" __ Dan berbalik kepada Surah Al-Kahfi ayat 19 tu, Allah nasihat supaya cakap yang baik-baik tanpa buka aib/cerita. Begitu juga halnya kita dalam hidup bersuami isteri. Kalau nak ceraikan jugak isteri, silakan, tapi adab dan akhlak tu tolong jaga. Walau dia dah jadi 'bekas' isteri atau 'bekas' suami, aib tetap kena jaga as a Muslim . Dan ini jugak untuk kita sebagai masyarakat biasa, perlu berkata yg lembut-lembut, dan tak perlu nak membongkar segala cerita. Wallahua'lam __ Bukti Al-Quran adalah mukjizat, bukan makhluk. Segala jawapan ada dalam Al-Quran, beruntung bagi orang yg suka mencarinya __ #donedakwah #donenasihat #donetanggungjawab #1819

A post shared by Da'i Luqman ™ (@dailuqman) on

Nasihat Da’i Luqman turut dikatakan pendapat yang padu dan bermakna selain ilmu yang dikongsikan itu juga sangat bermanfaat pada musim ini kerana ramai pasangan melangsungkan perkahwinan.

Dalam pada itu, ramai juga telah berkongsikan nasihat Da’i Luqman yang boleh dijadikan pengajaran buat ramai.

Perkongsian yg sangat bermakna…

Sebab tu lah kenapa 18 & 19 ni terjadi…

Sumber: Da’i Luqman

via HCL

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! SK Press


Apa kata anda?

Be the first to comment on "“Nasihat buat para suami…”- Da’i Luqman kupas ‘1819’, dipuji netizen pendapat padu!"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*