Jika Sering Merasa Malas Untuk Beribadah, Periksa Dua Perkara Ini

Adakah anda sedar apa yang menyebabkan d1ri malas beribadah? Sebenarnya kita mampu baca quran sehari 1 juzuk, tapi kenapa rasa malas, kita juga mampu untuk tahajud tapi malas melakukannya sekalipun terbangun di sepertiga malam terakhir. Kenapa terjadinya begitu? Mari kita ambil tahu penyebabnya:

1. Mak siat

Do sa mak siat yang dilakukan oleh d1ri kita akan membuat tu buh ini berat melaksanakan ibadah, fikiran dan hati pun akan gelisah dan tidak menemukan kenikmatan ketika beribadah, jadi sekalipun melakukan ibadah kita bergegas untuk selesai.

Mari kita semak maksiat yang telah dilakukan oleh anggota tvbuh kita, mata berpotensi melakukan maksiat dengan melihat sesuatu yang dih4ramkan, misalnya melihat aurat wanita yang terbuka, apakah kita suka melakukan hal tersebut? Menikm4ti aurat orang lain yang tersingkap. Maka hentikan perbuatan ini jika mahu d1ri raj1n beribadah.

Selanjutnya, telinga kita, berpotensi mak siat dengan cara mendengar hal-hal yang tak diperkenankan oleh Allah. Misalnya mendengar ghibah, kata-kata makian, perkataan dusta, astaghfirullah mungkin sering sangat ya kita melakukan hal ini. Malah sangat sukar untuk menitiskan air mata ketika mendengar lantunan ayat quran.

Tambahan lagi mulut kita, sering bermaksiat membicar4kan kebvrukan orang lain, berkata kotor atau luc4h, meny4kiti perasaan orang lain, bagaimanakah kita raj1n beribadah ketika setiap anggota tubuh kita banyak melakukan mak siat dan lisan kita jarang beristighfar.

Kalau dibiasakan terus-menerus melakukan maks iat, akibatnya kita akan merasa sangat berat melakukan kebaikan, ibadah wajib maupun sunnah.

2. Makanan h4ram

“Dan Kami nampakkan ner4ka Jahannam pada hari itu kepada orang-orang k4f1r dengan jelas. Iaitu orang-orang yang matanya dalam keadaan tertutup dari memperhatikan tanda-tanda kebesaran-Ku, dan adalah mereka tidak sanggup mendengar. (QS. 18: 100-101)

Makanan h4ram juga boleh menjadi penyumbat organ tubuh kita dalam melakukan ketaatan pada Allah. Ingat bahawa makanan yang kita ambil akan disalurkan zat-zatnya melalui peredaran d4rah ke seluruh tubuh, ketika makanan h4ram sampai ke telinga, maka telinga kita gah mendengar lantunan ayat, ketika sampai ke mata, mata kita sukar menolak memandang hal yang h4ram dipandang.

Sahabat sekalian, mari mengelakkan maksiat dan sentiasa menyemak status halal makanan yang kita ambil. Semoga Allah mengurniakan kecintaan akan beribadah kepadaNya.

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! SK Press

sumber : Media Malaya


Apa kata anda?

Be the first to comment on "Jika Sering Merasa Malas Untuk Beribadah, Periksa Dua Perkara Ini"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*