Ingin KELIHATAN LEBIH MUDA Serta NAIK SERI WAJAH…Bersujudlah Selalu Daripada Guna Produk Kecantikan Kata Doktor Sendiri

Kadang-kadang kerana kekangan waktu, kita tergesa-gesa tunaikan solat. Baca surah pendek, rukuk ala kadar dan sujud pun macam kilat. Tapi kalaulah kita tahu betapa banyaknya hikmah sujud tu, tentu ramai yang sanggup berlama-lama, berbisik ayat-ayat cinta pada Maha Pencipta.

Selain kesihatan, salah satu manfaat sujud yang mungkin disukai wanita adalah kesannya untuk kecantikan muka. Baca penerangan doktor ini kepada ulama Pakis tan, Shaykh Zulfiqar Ahmad yang ternyata mengejutkan!

Saya pernah berada di Muzium Udara dan Angkasa Negara, Ame rika Sya rikat milik Institusi Smith sonian, apabila seorang doktor mendekati saya. Dia mula bercakap dengan saya. Dia berkata, Muslim yang melakukan banyak ibadah terdapat sinaran di wajah mereka.

Saya menjawab, ya memang ada, mereka mempunyai cahaya ketakwaan. Doktor itu menjawab bahawa ada sebab kenapa wajah mereka bersinar. Lalu saya pun bertanya apa sebabnya.

Dia menjawab bahawa da rah disalurkan kepada organ-organ manusia di bawah jantung dengan mudah, tetapi sukar untuk d4rah disalurkan bahagian di atas jantung. Itulah sebabnya, kepala tidak mendapat jumlah da rah yang patut ia dapat.

Apabila orang-orang Muslim bersolat dan sujud, dalam kedudvkan ini kepala dan muka berada di bawah jantung. Ini adalah satu-satunya cara d4rah dapat membanj1ri muka. Apabila kamu sujud lama, kamu dapat merasakan da rah di wajah kamu.

Saya menjawab, ya boleh. Dia kemudian berkata, ia adalah peredaran da rah setiap hari yang menjadikan muka segar.

Saya fikir send1rian, jika wanita mengetahui perkara ini, dengan bersolat wajah kekal muda, jadi, mereka akan mening galkan krim (solek) dan akan bersegera menunaikan solat.

Dan pada hakikatnya mereka yang beramal soleh, kamu akan melihat cahaya di muka mereka. Bukan saja kesan r0hani ada di muka, tetapi juga ada manfaat kepada tubuh.

Hadis riwayat Muslim menyatakan,

“Hendaklah kamu memperbanyakkan sujud kepada Allah, kerana tidaklah kamu sekali sujud kepada-Nya melainkan Dia mengangkatmu satu darjat dan menghapus satu kesalahanmu (do sa) darimu.”

Semoga Allah memberi kita taufik untuk meningkatkan (masa) sujud kita, berlama-lama mencivm bumi agar doa sampai ke langit tinggi!

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! SK Press

sumber : Norzalina Mohd Alias


Apa kata anda?

Be the first to comment on "Ingin KELIHATAN LEBIH MUDA Serta NAIK SERI WAJAH…Bersujudlah Selalu Daripada Guna Produk Kecantikan Kata Doktor Sendiri"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*