Berhatilah Jika Terlalu Banyak Cicak Di Rumah

Berhatilah Jika Terlalu Banyak Cicak Di Rumah | Cicak memang salah satu haiwan yang sering dijumpai di rumah. Seringkali banyak n4jis cicak bertaburan terutama di ruang yang jarang digunakan atau di bilik mandi dan tandas.

Suara yang ditimbulkannya juga menjengkelkan terutama di waktu malam.

Berikut penjelasan mengenai bah4ya cicak, mari simak dan bahagikan!

Ruqyah dan Hadits : Dalam dunia ruqyah, cicak termasuk makhluk pembawa sihir dan harus dibasmi. Didalam shahih Muslim, Sunan Abu Daud dan Jami ‘at Tirmidzi dari Abu Hurairah berkata:

Rasulullah saw bersabda, “Barangsiapa membvnvh cecak maka pada awal pukulannya baginya ini dan itu satu kebaikan.

Barangsiapa yang membvnvhnya dalam pukulan kedua maka baginya ini dan itu satu kebaikan yang berbeza dengan yang pertama. Jika dia membvnvhnya pada pukulan ketiga maka baginya ini dan itu kebaikan yang berbeza dengan yang kedua.

Didalam shahih Muslim disebutkan: Barang siapa yang membvnvh cicak pada satu kali pukulan maka baginya seratus kebaikan. Dan jika pada pukulan kedua maka baginya (kebaikan) berbeza dengan itu (yang

Didalam “al Mu’jam al Ausath” milik Thabrani dari hadits Aisyah berkata, “Aku mendengar bahawa Rasulullah saw bersabda,” Barangsiapa yang membvnvh cicak maka Allah akan menghapuskan tujuh kesalahan atasnya. ”

Ibnu Majah meriwayatkan didalam “Sunan” nya dari S4ibah Maulah al Fakih bin al Mughir0h bahawa d1rinya menemui Aisyah dan melihat di rumahnya terdapat sebuah tombak yang tergeletak.

Dia pun bertanya kepada Aisyah, “Wahai Ibu kaum mukminin apa yang engkau lakukan dengan tombak ini?” Aisyah menjawab, “Kami baru saja membvnvh cicak-cicak.

Sesungguhnya Nabi saw pernah memberitahu kami bahawa tatkala Ibrahim as dilemparkan ke dalam api tak satu pun bin4t4ng di bumi pada masa itu kecuali dia akan memadamkannya kecuali cicak yang adalah untuk menyemar4kkan apinya.

Maka Rasulullah saw memerintahkan untuk membvnvhnya. “Kitab” az Zawaid “menyebutkan bahawa hadis Aisyah ini sahih dan orang-orangnya boleh dipercayai.

Namun demikian bukan bererti setiap kali kita mendapatkan cicak perlu dibvnvh kerana perintah didalam hadis tersebut bukanlah sebuah kewajiban akan tetapi disunnahkan membvnvh setiap cecak yang membah4yakan.

peny4kit : Selain media sihir, cicak juga merupakan pembawa kuman yang berbah4ya. Tubuh cicak mengandungi bakteria berisiko iaitu bakteria Escherichia Coli atau E Coli.

Escherichia Coli telah dikenali sebagai mikrob yang boleh mengakibatkan s4kit perut dan boleh membah4yakan kesihatan tubuh. Apabila cicak terkena makanan, dih4rap untuk membuang makanan tersebut kerana dibimbangi sudah tercemar.

n4jis Cicak : Dalam satu kajian, n4jis cicak juga terbukti boleh menembusi plastik. Kajian menunjukkan apabila tahi cicak terkena telefon bimbit, kotoran tersebut boleh merosakkan monitor handphone.

Oleh kerana itu, jika ada cicak di rumah berhati-hatilah. Sebaiknya kita cuba enyahkan cicak-cicak itu dari rumah.

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! SK Press

sumber : ApaCerita


Apa kata anda?

Be the first to comment on "Berhatilah Jika Terlalu Banyak Cicak Di Rumah"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*