“Tak boleh brain kalau ada yang buat lagi” – Mufti Wilayah Jawab Persoalan Mengenai Isu Viral ‘Photoshoot’ Di Kubvr

Beberapa hari yang lepas, tular beberapa gambar wanita yang berada di kawasan perkubvran memakai busana pengantin dan dipercayai sedang melakukan sesi photoshoot.

Isu ini telah mendapat perhatian sehingga ke pengetahuan Mufti Wilayah Persekutuan.

Perkara ini juga telah diberikan respon oleh mufti melalui laman rasmi Pejabat Mufti Wilayah Persekutuan.

Antara persoalan yang dibangkitkan ialah gambar photoshoot yang dilakukan di kawasan perkubvran Kristian dan bertujuan untuk melakukan sesuatu yang berlainan.

Ini jawapan dari Mufti Wilayah Persekutuan.

Sebelum kita menjawab soalan yang dikemukakan, kami ingin menjelaskan dahulu bahawa melawat kubvr dibenarkan sama ada mereka beragama Islam atau tidak.

Ini adalah pendapat yang dikemukakan oleh Imam al-Nawawi. Beliau menyatakan bahawa adalah dibenarkan bagi seorang Muslim untuk mengikuti urusan pengebvmian kawan-kawan atau saudara-mara mereka, sama dengan keputusan untuk melawat kubvr mereka. Beliau (Imam al-Nawawi) menyatakan bahawa ini adalah pendapat majoriti ulama. (Rujuk: Al-Majmu ‘Syarh Al-Muhazzab, 5/144).

Malah, tujuan lawatan ini tidak lain adalah untuk mengingatkan kita tentang kem4tian yang pasti akan dialami oleh setiap manusia. Ini sesuai dengan hadith Nabi SAW di mana dia berkata:

قد كنت نهيتكم عن زيارة القبور فقد أذن لمحمد في زيارة قبر أمه فزوروها فإنها تذكر الآخرة

Rasulullah SAW bersabda: “Saya telah menghar4mkan kamu untuk melawat kvbur, tetapi Muhammad telah diizinkan untuk mengunjungi mak4m ibunya: jadi kunjungi mereka, kerana mereka akan mengingatkan kamu tentang akhir4t.”

Sahih Muslim (1977), Jami ‘Al-Tirmidhi (1054) & Sunan Abu Dawud (3235)

Bukan untuk berseronok

Ini memberikan makna bahawa tujuan lawatan bukan semata-mata untuk keseronokan dan mengisi masa lapang. Sebaliknya, ia sepatutnya mengingatkan kita tentang keimanan dan kem4tian yang akan datang.

Adab ziarah di perkvburan

Begitu juga ketika mengunjungi perkubvran, ada adab yang perlu diketahui. Antaranya ialah:

Sekiranya ia merupakan perkubvran umat Islam, maka Sunnah memberikan salam dan berdoa untuk mereka. Ucapan seperti yang d1riwayatkan adalah:

السلام عليكم أهل الديار من المؤمنين والمسلمين وإنا إن شاء الله للاحقون أسأل الله لنا ولكم العافية

“Damai sejahtera kepada penduduk kota (kvbur).” Dalam hadits yang disampaikan oleh Zuhair (kata-kata): “Salam sejahtera kepadamu, penduduk kota, antara orang-orang yang beriman, dan umat Islam, dan Insyaallah kami akan menyertai kamu. “

Sahih Muslim (975)

Kalau kubvr bukan orang Islam, maka dilarang memberi salam dan berdoa kepada mereka.

Tidak dibenarkan duduk di kubvr. Ini sesuai dengan hadith yang d1riwayatkan oleh Abu Hurairah di mana Rasulullah SAW bersabda:

لأن يجلس أحدكم على جمرة فتحرق ثيابه فتخلص إلى جلده خير له من أن يجلس على قبر

“Lebih baik jika seseorang itu duduk di atas bara yang membakar pakaiannya dan bersentuhan dengan kulitnya daripada duduk di atas kvbur.”

Sahih Muslim (971)

Terdapat banyak cara lain ketika melawat kvbur seperti tidak dibenarkan untuk mengucapkan kata-kata yang tidak baik, tidak melakukan tindakan yang mungkin membawa kepada fitn4h.

 

Tidak dibenarkan sebab boleh jatuh fitn4h

Kembali kepada soalan yang dibangkitkan, kita melihat bahawa tindakan mengadakan photoshoot perkahwinan di tanah perkubvran Kristian untuk keseronokan dan menjadi berbeza atau unik adalah tidak dibenarkan dan boleh membawa kepada fitn4h. Malah, ia bertentangan dengan petikan Al-Quran dan Sunnah yang memerintahkan kita untuk menunjukkan penghormatan kita terhadap tanah perkubvran dan may4t walaupun mereka bukan Islam. Ini sesuai dengan firman Allah SWT:

ولقد كرمنا بني آدم

“Dan sesungguhnya Kami telah memberi penghormatan kepada anak-anak Adam,”

Surah al-Isra ‘(70)

Imam Jalaluddin al-Suyuti dan Imam Jalaluddin al-Mahalli berkata bahawa kita dilarang menghin4 atau mencem4rkan may4t mereka. (Rujuk: Tafsir Al-Jalalain, 5/108)

Kami melihat bahawa tindakan mengadakan photoshoot perkahwinan di tanah perkubvran kaum bukan Islam dengan pose dalam pelbagai bentuk adalah penghin4an terhadap si m4ti yang dikubvrkan di sana dan lebih bvruk, boleh meny4kiti perasaan keluarga.

Nabi SAW pernah berkata:

كسر عظم الميت ككسره حيا

“Memecah tulang orang m4ti itu seperti memecahkannya apabila dia masih hidup.”

Ini menunjukkan bahawa apa-apa bentuk penghin4an dan peng4iban terhadap si m4ti sama ada dengan tindakan atau perkataan adalah tidak dibenarkan. Apatah lagi dengan mengambil gambar yang tidak sepatutnya dilakukan di tanah perkubvran. Ini boleh dianggap sebagai satu bentuk penghin4an.

Tindakan ini boleh mengakibatkan kemar4han kepada orang Kristian yang akhirnya membawa mereka untuk melakukan perkara yang sama di tanah perkubvran umat Islam.

 

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! SK Press

SUmber : Lobak Merah

 


Apa kata anda?

Be the first to comment on "“Tak boleh brain kalau ada yang buat lagi” – Mufti Wilayah Jawab Persoalan Mengenai Isu Viral ‘Photoshoot’ Di Kubvr"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*