“Dah ada standard sendiri” – Filem Pendek Animasi 2D ‘Batik Girl’ Menang Pelbagai Anugerah Antarabangsa

Nampaknya animasi kita boleh dikatakan dah another level! Buktinya kita dapat lihat kejayaan Upin & Ipin yang dah tercalon dalam Oscar, dan animasi lain seperi Ejen Ali, Boboiboy pun dah setaraf Hollywood.

Terbaru ini pula, filem pendek animasi 2D Batik Girl yang menerima pelbagai pengiktirafan di peringkat antarabangsa!

Dianugerahkan pingat emas bagi kateg0ri serantau

Filem animasi terbitan R&D studio yang berdurasi 9 minit ini menceritakan pengembaraan aj4ib seorang kanak-kanak perempuan dalam dunia lukisan batik ketika menghadapi pergelutan akibat satu tragedi yang menimpanya.

Menurut pengarah dan rakan kongsi The R&D Studio, Irwan Junaidy, mereka ingin menekankan sebuah kisah di Malaysia secara khususnya berlandaskan batik. Lapor Sinar Harian.

Sumber : Sinar Harian

“Emosi utama yang diketengahkan di dalam filem ini adalah hubungan erat yang dapat dilihat antara seorang nenek dan cucunya,”

Menurutnya, Batik Girl adalah usaha bersama beberapa pihak iaitu The R&D Studio, Heidi Shamsuddin selaku penulis cerita, Tudidut Studio untuk proses menganimasikan watak dan Fakulti Muzik Universiti Teknologi Mara untuk komposisi muzik.

Sumber: TheRakyatPost

Filem animasi pendek ini juga mencipta rekod apabila ditayangkan di 26 festival filem di seluruh dunia dan berjaya memenangi beberapa anugerah termasuk anugerah Filem Animasi Pendek terbaik Festival de Largos y Cortos de Santiago di Chile dan anugerah Honorable Mention in Audience Favourite di Florida.

Sumber : Sinar Harian

“Ia juga dianugerahkan pingat emas bagi kateg0ri serantau di Digicon6 Asia ke-20 malah Prof Richard William Allen seorang juri di Digicon 6 Asia menggambarkan Batik Girl sebagai sebuah filem pendek animasi fantasi indah yang ditonjolkan melalui reka bentuk kar4kter dan mainan warna yang harmoni serta imaginasi kreatif,”

Ramai netizen yang bangga bila melihat penghasilan hasil orang tempatan ini.

Dah ada standard send1ri – Netizen

 

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! SK Press

Sumber : LobakMerah

 


Apa kata anda?

Be the first to comment on "“Dah ada standard sendiri” – Filem Pendek Animasi 2D ‘Batik Girl’ Menang Pelbagai Anugerah Antarabangsa"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*