“Bertaubatlah… tak ada akal langsung!” – Azza, Yatt Hamzah dan Harith Iskander komen aksi posing di perkvburan

PELAWAK Harith Iskander menyifatkan tindakan jurukamera dan model yang melakukan sesi penggambaran berkonsepkan perkahwinan di tanah perkvburan bukan Islam sebagai tidak menggunakan akal. 

Pemilik nama Harith Iskander Musa, 53, berpendapat bahawa setiap manusia perlulah mempunyai tahap pengetahuan praktikal yang paling asas dan menggunakan akal dalam kehidupan seharian. 

“Saya rasa common sense memang lacking la, memang kurang. Bukan dari segi agama, tapi dari segi human being, sebagai manusia. 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 

ASTAGHFIRULLAHALADZIM.. Mengucap panjang Bonda bila nampak gambar ni td.. 😔😢 . Sayang-sayang sekalian, Carilah tempat yg baik untuk bergambar. . Perkahwinan adalah permulaan hidup berkeluarga. Bukan pengakhiran hidup sengsara. . Jangan bunuh budaya Melayu kita yg sudah sebati dengan sendi agama. Agama kita agama ISLAM. . Jangan bunuh ia hanya kemahuan kamu mengikut trend luar negara. Nak-nak kalau mereka YAHUDI dan KRISTIAN. . Mereka tidak membaca AL QURAN. Mereka membaca ISLAM melalui perbuatan kamu. . Ingat dan hadam ya nasihat dr ustazah @shadiyaabbas ni wahai shbt2 Muslim ku sekalian.. 🙏😇 . #pesananusha #ustazahbabynasihat . #yattmengayat #fromtheheartofamujahidah #darihatiseorangmujahidah #bondaYHshare #Allahuakbar #ALLAH #hidayah

A post shared by Yatt Hamzah (@yatthamzah_suci) on

We need to have common sense. Kita perlu lakukan setiap tindakan menggunakan akal. Common sense perlu digunakan dalam rutin harian kita,” katanya ketika dihubungi mStar

Harith nilai perbuatan menggunakan common sense.

Harith mengulas 4ksi beberapa model mengayakan baju pengantin dan menjadikan tanah perkvburan Kristian sebagai lokasi penggambaran. 

Rata-rata netizen menganggap tindakan itu keterlaluan seolah-olah tidak peka dengan sensltiviti masyar4kat Malaysia yang terd1ri daripada pelbagai bangsa dan agama.

Dalam pada itu, Harith menghorm4ti alasan jurukamera untuk menjadikan karya luar negara sebagai inspirasi, namun individu tersebut sepatutnya berfikir baik dan bvruk sesuatu perkara itu.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Malaysia. We need to have a SERIOUS look at common sense. And good taste. #CommonSense

A post shared by Harith Iskander™️ (@harithiskander) on

“Tak salah untuk jadikan karya negara luar sebagai inspirasi. Saya cuma tak tahu apa alasan jurukamera itu berbuat demikian. 

“Saya tak kata perbuatan dia itu betul atau tidak, j4hat atau baik. Saya bukan juri, saya hanya menilai menggunakan ‘common sense’,” ujarnya.

Azza dan Yatt turut menegur tindakan model beraksi di tanah perkvburan.

Sementara itu, penyanyi Azza Elite turut meluahkan rasa kecew4 dengan tindakan beberapa model yang terlibat dengan sesi fotografi di tanah perkvburan itu.

Azza, 41, meminta kesemua yang terlibat dengan sesi fotografi supaya segera bertaubat.

This is about akidah… orang m4rahlah. Terimalah m4rah orang ni sebagai peringatan dari Allah. 

“Semoga tidak menjadi ikutan! dear adik jangan kerana duit awak ikut kehendak orang! Jangan jadi bodoh dik… bertaubat, minta pengampunan dari Allah,” tvlisnya di Instagram. 

Pelakon Yatt Hamzah juga turut menegur tindakan model ber4ksi di tanah perkvburan itu supaya mengingati asal usul dan budaya sebagai umat Islam.

Yatt, 39, menasihati mereka supaya tidak terikut-ikut budaya luar hanya kerana keinginan untuk mencuba.

“Jangan bvnuh budaya Melayu kita yang sudah sebati dengan sendi agama. Agama kita agama Islam. Jangan bvnuh ia hanya kemahuan kamu mengikut trend luar negara,” tvlisnya.

this is about akidah .. org m4rah lah. terima lah m4rah org ni sebagai peringatan dari Allah. semoga tidak menjadi ikutan ! dear adik jgn kerana duit awak ikut kehendak org ! jgn jadi b0doh dik.. bertaubat ya dik.. minta pengampunan dari Allah

this is about akidah .. org m4rah lah. terima lah m4rah org ni sebagai peringatan dari Allah. semoga tidak menjadi ikutan ! dear adik jgn kerana duit awak ikut kehendak org ! jgn jadi b0doh dik.. bertaubat ya dik.. minta pengampunan dari Allah.

 

Sumber : mStar

 

 

 

 

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! SK Press

 


Apa kata anda?

Be the first to comment on "“Bertaubatlah… tak ada akal langsung!” – Azza, Yatt Hamzah dan Harith Iskander komen aksi posing di perkvburan"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*