Antara Tanda-Tanda Awal Sebelum Kita Men1ngg4l Dunia

Kem4ti4n adalah salah satu perkara yang t4kut didengari, tetapi hakikatnya segala yang berada dimuka bumi ini akhirnya akan kembali jua kepada maha Pencipta.

Sebenarnya sebelum tiba kem4ti4n, sudah ada tanda-tanda atau peringatan bahawa kem4tian bakal tiba. Sebahagian Para Nabi berkata kepada Malaikat pencabut Nyawa. Tidakkah Kau memberikan peringatan kepada Manusia bahawa kau datang sebagai malaikat pencabut nyawa sehingga mereka akan lebih hati hati?

Malaikat itu menjawab. Demi Allah, aku sudah memberikan tanda-tanda yang sangat banyak berupa peny4kit, uban, kurang pendengaran, penglihatan mulai tidak jelas (terutama ketika sudah tua). Semua itu adalah peringatan bahawa sebentar lagi aku akan menjemputnya.

Apabila setelah datang tanda-tanda tadi ia tidak segera bertaubat dan tidak mempersiapkan bekal yang cukup, maka aku akan serukan kepadanya ketika aku c4but nyawanya: Bukan kah aku telah memberimu banyak tanda dan peringatan bahawa aku sebentar lagi akan datang? Ketahuilah, aku adalah peringatan terakhir, setelah ini tidak akan datang peringatan lainnya (HR imam qurthubi).

Tanda-tanda Sebelum Kita men1ngg4l Dunia

100 hari sebelum kem4tian – Ini adalah tanda pertama dari Allah kepada hambanya dan hanya akan disedari oleh mereka-mereka yang dikehendakinya. Walau bagaimanapun semua orang Islam akan mendapat tanda ini cuma sama ada mereka sedar atau tidak sahaja. Tanda ini akan berlaku lazimnya selepas waktu Asar. Seluruh tubuh iaitu dari hujung rambut sehingga ke hujung kaki akan mengalami getaran atau seakan-akan mengigil.

40 hari sebelum kem4tian – Tanda ini juga akan berlaku sesudah waktu Asar. Bahagian pusat kita akan berdenyut-denyut. Pada ketika ini daun yang tertvlis nama kita akan gugur dari pokok yang letaknya di atas Arasy Allah. Maka malaikat m4ut akan mengambil daun tersebut dan mula membuat persediaannya ke atas kita antaranya ialah ia akan mula mengikuti kita sepanjang masa. Akan terjadi malaikat m4ut ini akan memperlihatkan wajahnya sekilas lalu dan jika ini terjadi, mereka yang terpilih akan merasakan seakan-akan bingung seketika.

7 hari sebelum kem4tian – Adapun tanda ini akan diberikan hanya kepada mereka yang diuji dengan musibah kes4kitan di mana orang s4kit yang tidak makan secara tiba- tiba ianya berselera untuk makan.

3 hari sebelum kem4tian – Pada ketika ini akan terasa denyutan di bahagian tengah dahi kita iaitu di antara dahi kanan dan k1ri. Jika tanda ini dapat dikesan maka berpuasalah kita selepas itu supaya perut kita tidak mengandungi banyak n4jis dan ini akan memudahkan urusan orang yang akan memandikan kita nanti. Ketika ini juga mata hitam kita tidak akan bersinar lagi dan bagi orang yang s4kit hidungnya akan perlahan-lahan jatuh dan ini dapat dikesan jika kita melihatnya dari bahagian sisi. Telinganya akan layu dimana bahagian hujungnya akan beransur-ansur masuk ke dalam. Telapak kakinya yang terlunjur akan perlahan-lahan jatuh ke depan dan sukar ditegakkan.

1 hari sebelum kem4tian – Akan berlaku sesudah waktu Asar di mana kita akan merasakan satu denyutan di sebelah belakang iaitu di kawasan ubun-ubun di mana ini menandakan kita tidak akan sempat untuk menemui waktu Asar keesokan harinya.

Hari kem4tian – Akan berlaku keadaan di mana kita akan merasakan satu keadaan sejuk di bahagian pusat dan ianya akan turun ke pinggang dan seterusnya akan naik ke bahagian halkum. Ketika ini hendaklah kita terus mengucap kalimah syahadah dan berdiam d1ri dan menantikan kedatangan malaikat m4ut untuk menjemput kita kembali kepada Allah yang telah menghidupkan kita dan sekarang akan mem4tikan pula.

Sebelum kem4tian menjemput, sediakan bekalan untuk menuju akh1r4t dengan melakukan banyak kebaikan dan beramal soleh. 

 

 

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! SK Press

Sumber : aliffchannel.com

 


Apa kata anda?

Be the first to comment on "Antara Tanda-Tanda Awal Sebelum Kita Men1ngg4l Dunia"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*