7 Perbuatan Ri4k Yang Sentiasa Kita Buat Tanpa Kita Sedari.

Manusia kadang-kadang terlepas pandang perkara penting ini, ataupun memang sudah tahu, tetapi sengaja hendak menunjuk-nunjuk. Apa perkara itu? Ri4k!

Ramai yang berlumba-lumba hendak memberitahu apa kelebihan diri pada umum, tanpa mengetahui bahawa ianya adalah salah satu perkara yang ALLAH S.W.T larang dan ianya adalah berd0sa!

Sebenarnya ada yang sudah mengetahui bahawa ri4k itu berd0sa, tetapi masih juga menunjuk-nunjuk kerana rasa diri lebih baik dari orang lain. Mengapa begitu? Tidak percaya akan az4b ALLAH S.W.T?

Lagi-lagi sekarang zaman serba serbi canggih, ada aplikasi Facebook. Setiap hari update status tentang kelebihan diri, berbangga-bangga diri sehingga mendatangkan perasaan meny4mpah orang sekeliling.

Perasaan ri4k ni kadang-kadang orang buat tanpa sengaja, fikir ianya perkara biasa saja tetapi rupanya berd0sa! Hati-hati apabila update sesuatu di laman sosial ya!

Antara ri4k yang orang tak sedar selalu buat ialah :

1.Puji anak berlebihan

Boleh dikatakan setiap hati update pasal anak, anak cantik la, anak bijak la dekat facebook, instagram, sampaikan orang naik meny4mpah. Sepatutnya anda pe ka dengan rakan-rakan anda yang mungkin belum berpeluang merasa ada anak, pasti mereka rasa sed1h.

2.Check in hospital mahal

Snap gambar dalam hospital, suruh ralan-rakan doakan anak supaya cepat sembuh. Tetapi caption hastag nama hospital-hospital terkenal, hospital yang mahal-mahal. Sebenarnya dalam hati nak bagitahu yang dia mampu pergi hospital mahal. Bukan nak suruh doakan anak tu sangat.

3.Bersyukur tak habis-habis

Tak habis-habis update pasal duit yang banyak. Bersyukur katanya. Selang seminit update ‘Alahmdulillah. Alhamdulillah duit masuk lagi, syukur alhamdulillah’ sebenarnya bersyukur itu perbuatan yang baik, tetapi salah caranya. Jika betul hendak besyukur, solat dan buat sujud syukur. Bukan duk heboh dekat laman sosial.

4.Tunjuk kereta mahal

Tangkap gambar dalam kereta, nampak stereng sekali. Captionnya ‘teruk jam jalan hari ni’. Sebenarnya nak bagitau yang dia tengah bawa kereta mahal, orang yang ada kereta lebih mahal dari dia pun tak ri4k!

5.Shopping

Suka shopping lepastu ambil gambar dan update dekat laman sosial, caption pulak ‘ letih shopping hari ini, sikit-sikit je keluar duit hari ni’ tapi dalam gambar bukan main banyak barang yang dibeli. Nak berl4gak pun tak payah nak menunjuk sangat kan?

6.Serba baru

Dekat nak raya ni nanti ada la yang update pasal sofa baru, langsir baru, baju baru. Sila kaga perasaan orang yang tak mampu, dah beli barang baru tu senyap saja, jangan nak heboh. Bukan semua orang nak tahu pun, meny4mpah ada la.

7.Muka lawa

Suka ambil gambar sendiri dan upload dekat Facebook, caption ‘ tak lawa macam makwe awak-awak semua’ tetapi sebenarnya nak orang komen pujian. Nanti kalau orang komen cakap memang tak lawa pun, m4rah pulak. Pelik kan!

Maka hindarilah dari bersifat ri4k! Dalam Al-Quran, Allah swt berfirman yang bermaksud :

“Maka cel4kalah (az4b) bagi orang yang sembahyang, yang mereka itu lalai daripada sembahyangnya lagi mereka itu ri4k.” (Surah Al Maun : ayat 4-6)

Dalam Surah Al-Baqarah ayat 264, Allah swt berfirman maksudnya:

“Hai orang-orang yang beriman janganlah kamu batalkan sedekahmu dengan mencer c4 dan meny4kiti seperti orang yang menafkahkan hartanya kerana ri4k manusia.”

Kesimpulannya, jangan bersikap ri4k. Allah S.W.T melarang sesiapa yang bersifat ri4k. Jika selalu amalkan sikap ri4k ini, orang ben ci, d0sa pun dapat. Jangan hidup hanya mengharapkan pujian semata-mata. Sebaiknya amalkan sikap rendah diri, itu lebih baik.

 

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! SK Press

Sumber : islamitusempurnakanku.blogspot.com

 


Apa kata anda?

Be the first to comment on "7 Perbuatan Ri4k Yang Sentiasa Kita Buat Tanpa Kita Sedari."

Leave a comment

Your email address will not be published.


*