Rahsia Disebalik Bacaan Duduk Antara Dua Sujud

Pengertian disebalik bacaan duduk antara dua sujud ini contohnya, jika diteliti dan difahami setiap baris bacaannya mampu memberi kekuatan jiwa yang luar biasa buat kita.

Maksud Disebalik Bacaan Duduk Antara Dua Sujud;

ROBIGHFIRLII

(Wahai Tuhan ampunilah d0saku)

Ia mengingatkan kita pada d0sa yang telah dilakukan.d0sa adalah beban yang menyebabkan kita berat melangkah menuju redha Allah SWT. d0sa adalah kot0ran hati yang membuat hati kelam sehingga hati kita merasa berat untuk melakukan kebaikan.

WARHAMNII

(Sayangilah aku)

Ia mengingatkan hanya mengh4rapkan kasih sayang Allah berbanding cinta pada manusia.Jika kita disayangi Allah SWT, hidup akan terasa nyaman. Kerana dengan kasih sayang Allah SWT akan dapat dicapai semua cita-cita baik didunia mahupun akh1r4t.

WAJBURNII

(Tutupilah kekuranganku)

Ia mengingatkan banyak sekali kekurangan yang kita ada seperti kurang bersyukur, kurang sabar, mudah m4rah, pendend4m dan sebagainya. Kekurangan ini sebenarnya hanya mampu ditutup/diperbaiki oleh Allah SWT, yang menjadikan kita dilihat seperti ‘insan sempurna’dimata manusia.

WARFA’NII

(Tinggikanlah darjatku)

Meskipun kita mempunyai banyak d0sa dan kekurangan, namun tetap mengh4rapkan agar Allah SWT dapat meninggikan darjat kita.

WARZUQNII

(Berilah aku rezeki)

Sebagai hamba, kita mengh4rapkan agar dilimpahkan rezeki yang melimpah ruah. Sesungguhnya hanya Allah SWT mampu mendatang kan rezeki dari arah yang tak terduga dari pelbagai cabang dan bentuk.

WAHDINI

(Berilah aku petunjuk/bimbinglah aku ke jalan kebahagiaan)

Pengh4rapan agar diberikan jalan petunjuk dan keredhaan menuju jalan Allah. Diberi jalan keluar,penyelesaian dan kekuatan jiwa diatas segala kesukaran dan masalah yang dihadapi.

WA’AAFINII

(Berilah aku kesihatan)

Pengh4rapan kesihatan yang baik agar dapat memberi kebaikan dan manfa’at serta tidak menjadi beban orang lain. “Health is not everything, but without health everything is nothing.”

WA’FUANNII.

(Aku mohon maafkanlah segala kesalahan ku)

Permulaan dan pengakhiran bacaan doa disertai pengh4rapan pengampunan kepada Allah. Meskipun sering lalai dalam melakukan pelbagai d0sa dan kesilapan, tetap mengh4rapkan keampunan dariNya dan mengh4rapkan agar doa diperkenankan.  

Selamat beramal…

 

 

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! SK Press

Sumber : Nasihatustazz

 


Apa kata anda?

Be the first to comment on "Rahsia Disebalik Bacaan Duduk Antara Dua Sujud"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*