“Saya tak kuat nak naik pentas” – Sayu, isteri dedah suami berahsia sambung master sebab ‘takut malu’,

MAJLIS konvokesyen sudah pasti merupakan hari yang ditunggu-tunggu oleh para mahasiswa bagi meraikan kejayaan atas usaha keras menimba ilmu di menara gading.

Pastinya majlis ini disambut dengan gembira, mana tidaknya insan tersayang terutamanya keluarga tercinta serta sahabat seperjuangan pasti tumpang bangga.

Namun di sebalik kegembiraan itu, seorang isteri terpaksa menahan kesedihan apabila dia terpaksa menggantikan tempat suaminya yang menerima Ijazah Sarjana Komunikasi Massa (Pengiklanan) Universiti Teknologi Mara (UiTM) pada Rabu.

Nor Aziah Yahaya, 45, hanya mengenakan busana biru tanpa menyarung jubah seperti penerima anugerah lain pada majlis majlis konvokesyen tersebut.

Walaupun ibu kepada empat anak ini nampak tenang, jauh di sudut hatinya ingin saja dia membiarkan air mata mengalir ketika menerima penganugerahan tersebut.

“Sepatutnya suami (arw4h) naik pentas, bukan saya. Saya hanya patut duduk di bawah ini tengok dia gembira terima ijazah hasil usaha kerasnya siang dan malam selama tiga tahun untuk dapatkan master ini,” katanya kepada mStar.

Nor Aziah yang kini menjalankan perniagaan secara atas talian berkata, takdir menentukan suaminya Syed Shahfuddin Syed Zainal Abidin yang merupakan pengarah akaun di sebuah syarikat pengiklanan menghembvskan naf4s terakhir pada 12 Januari lalu di Hospital Ampang Puteri.

Nor Aziah Yahaya menahan sebak ketika berada di pentas.

Tambah Nor Aziah, pada mulanya dia berat hati untuk naik ke pentas bagi menerima anugerah tersebut kerana bimbang perasaannya sukar dikawal. Namun disebabkan syarat-syarat yang ditetapkan oleh pihak universiti dia akhirnya bersetuju.

“Sepatutnya anak lelaki saya yang nombor tiga, umur 12 tahun yang naik pentas sebab saya tahu saya tak kuat nak naik pentas. Tapi disebabkan prosedur menetapkan hanya anak 18 tahun ke atas yang boleh naik, saya akur. Masa tu pula urusetia UiTM kata puan naiklah demi arw4h. Saya pun akhirnya setuju.

“Hati tu 50-50, sebab bila kata anak tak boleh naik saya dah rasa macam, tak apalah tak payahlah. Saya datang ambil di pejabat je nanti. Tapi bila fikirkan penat lelah arw4h selama tiga tahun dengan kerja dan belajar lagi, saya mesti lakukannya sebab nak bagi kenangan untuk anak-anak dan jadikan semangat. Walaupun daddy dah tak ada tapi dia belajar sampai akhir hay4t dia. Akhirnya saya kuatkan hati dan pergi juga,” luah isteri kepada arwah, sebak.

 

Anak tak tahu pun bila arwah sambung belajar. Dah meningg4l tu baru saya cakap. Yang tahu pun hanyalah anak sulung yang sedang belajar di UM. Sebab arw4h ni jenis kalau benda tak nampak, tak nyata lagi jangan cerita dengan orang. Sebab arw4h risau bila dah cerita nanti tak lepas (lulus) jadi malu.

NOR AZIAH HJ YAHAYA

ISTERI ARW4H

 

Menurut ibu kepada empat anak ini, suaminya menghidap k4nser limfona atau lymphoma (k4nser darah) tahap empat dan hanya mengetahui tentang perkara itu empat hari sebelum dia menghembvskan naf4s terakhir.

Nor Aziah berkata dia dan suami tidak pernah tahu tentang peny4kit k4nser ini, tetapi mengakui suaminya sering keluar masuk hospital tanpa dimaklumkan tentang peny4kit yang ditakuti ramai itu.

Posting yang dimuatnaik oleh seorang graduan tular di laman Twitter.

Kongsinya lagi, selama arw4h suaminya menyambung pelajaran tiada siapa pun tahu mengenai perkara itu termasuklah anak-anak, keluarganya dan keluarga suami.

“Anak tak tahu pun arw4h sambung belajar. Dah meningg4l tu baru saya cakap. Yang tahu pun hanya anak sulung yang sedang belajar di Universiti Malaya. Sebab arw4h ni jenis kalau benda tak nampak, tak nyata lagi jangan cerita dengan orang. Sebab arw4h risau bila dah cerita nanti tak lepas (lulus) jadi malu,” katanya.

Selain itu, kisah ini turut dikongsi di laman Twitter oleh seorang gadis pada Rabu dengan kapsyen, ‘Weh saja nak cerita harini masa konvo ada seorang wanita atas pentas tak pakai jubah konvo dan music gamelan tetiba berhenti. Rupanya dia tolong ambil untuk arw4h suaminya yang meningg4l Januari 2019 sebab k4nser lymphoma. Kami bacakan Al-Fatihah sebelum dia ambil scroll arwah’.

Posting tersebut yang dimuatnaik berserta gambar arw4h di skrin menarik perhatian ramai dengan meraih kira-kira 4,200 ulang kicau (retweet) dan 4,100 suka (likes).

Anugerah itu disampaikan oleh Yang Berbahagia Profesor Emeritus Insinyur Dr Azraai Kassim kepada Nor Aziah bagi pihak allahyarham pada Majlis Konvokesyen ke-91 Universiti Teknologi Mara (UiTM), Shah Alam.

 

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! SK Press

Sumber  : MStar

 


Apa kata anda?

Be the first to comment on "“Saya tak kuat nak naik pentas” – Sayu, isteri dedah suami berahsia sambung master sebab ‘takut malu’,"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*