Hvkum Memberi Salam Antara Lelaki Dan Wanita

Hukvm Memberi Salam Antara Lelaki Dan Wanita. 

Assalamualaikum Warahmatullahi Wabar4katuh

Segala puji bagi Allah, Rabb sekelian alam. Selawat serta salam buat junjungan mulia Nabi Muhammad SAW keluarga serta para sahabat dan pengikut yang istiqamah menuruti baginda hingga ke hari ki4m4t.

Sahabat yang dirahm4ti.

Ulama telah memberi huraian mengenai antara memberi salam lelaki kepada wanita :

1) Sekiranya yg memberi salam walaupun yang menjawab salam itu adalah isteri, hambanya ataupun orang yg h4ram berkahwin dengannya hukvmnya adalah sama seperti salam di antara lelaki dan lelaki – Maksudnya wajib menjawabnya.

2) Makruh kepada lelaki yang memberi salam terhadap wanita muda yang boleh dikahwini manakala wanita itu h4ram untuk menjawabnya.

3) h4ram kepada wanita muda yg boleh dikahwini memberi salam, manakala lelaki yg diberi salam makruh untuk menjawabnya.

4) Harus kepada seorang lelaki untuk memberi salam kepada sekumpulan wanita & wajib diatas salah seorang(kumpulan) dari mereka itu untuk menjawabnya sekiranya tidak menimbulkan f1tn4h.

5) Sunat pula sekumpulan wanita memulakan salam & wajib atas lelaki untuk menjawabnya jika tidak menimbulkan f1tn4h.

6) Dan apabila sekumpulan lelaki pula yang memberi salam terhadap seorang wanita, dia wajib menjawab sekiranya ia tidak takut f1tn4h, sama juga sekira sebaliknya.

7) Harus sekumpulan lelaki yang memberi salam kepada sekumpulam wanita dan wajib mereka untuk menjawabnya jika tidak takut f1tn4h, sama juga sekira sebaliknya.

Demikian sahaja yang boleh saya kongsikan, sebelum itu saya mohon maaf kepada pembaca sekiranya apa yang saya sampai ini ada sedikit kesalahan atau sebagainya, Saya ini hanya manusia biasa yang tidak luput dari kesalahan”.

Semoga artikal ini memberi manfaat untuk anda semua. Wallahu a’lam

 

 

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! SK Press

Sumber : Nasihatustazz

 


Apa kata anda?

Be the first to comment on "Hvkum Memberi Salam Antara Lelaki Dan Wanita"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*