“Makcik Taktau Ke Gaji Driver Lori Lagi Masyuk?” – Berkahwin Dengan Pemandu Lori, Wanita Ini Dikvtuk Orang Kampung

Tipikal masyar4kat kita, kalau ada anak-anak yang nak melangsungkan perkahwinan — soalan ni pasti akan menjadi buah mulut saudara mara yang lain; ‘pasangannya tu kerja apa? loyar ka? majistret ka?’

Bagus juga kita ambil tahu latar belakang orang asing yang akan masuk menjadi anggota baru extended family kita, itu tanda kita kisah dan peduli.

Walaupun berlainan bangsa, taraf pendidikan atau beza angka yang tertvlis pada slip gaji — kalau keluarga send1ri terima kehadiran anak menantu dengan tangan terbuka, kita nak cakap apa lagi kan?

Cuma yang tak sedapnya, bila orang sekeliling yang bukan dari kalangan ahli keluarga kita pula yang lebih sudu dari kuah.

Macam yang dilalui oleh wanita ini, @AzuraOrkid — yang berkongsi kisahnya di laman Twitter.

Perkongsian yang mendapat hampir 17k retweet itu menerima reaksi pelbagai daripada netizen, yang rata-ratanya meng3cam sikap masyar4kat kita yang suka memandang rendah pekerjaan orang lain.

Sebenarnya, kalau la makcik kat kampung tu tahu gaji sebenar seorang pemandu lori ni — nescaya dia send1ri yang akan carikan menantu tanker driver untuk anak-anak perempuan dia.

Mana taknya, perkara ini diakui oleh tuan punya badan send1ri apabila ada netizen mendedahkan — gaji seorang pemandu lori ni sebenarnya lebih masyuk dari apa yang kita sangkakan.

Hakikat kehidupan manusia di dunia ni berbeza-beza. Ada yang walaupun kerja pejabat, tapi terpaksa pulun buat overtime sampai tengah malam — tak pun habis office hour, sambung bawa Grab.

Itu pun masih terpaksa berhutang untuk beli kereta dan rumah.

Tapi driver lori?

Hambik!

Kehidupan masing-masing ni ada lebih dan ada yang kurang, jadi moralnya — horm4tilah sesama manusia, sebab semua kelebihan yang ada pada kita tu datang atas izin Tuhan je.

Okay done membawang, kami mendoakan semoga pasangan ini kekal bahagian sehingga ke akhir hayat mereka dan semakin dimurahkan rezeki. Biarlah apa orang nak kata, yang penting kita happy kan?

 

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! SK Press

Sumber: LobakMerah

 


Apa kata anda?

Be the first to comment on "“Makcik Taktau Ke Gaji Driver Lori Lagi Masyuk?” – Berkahwin Dengan Pemandu Lori, Wanita Ini Dikvtuk Orang Kampung"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*