Allahu..”Tak Mampu,Bergantung Pada Bantuan”..Anak P Ramlee’Sazali Terpaksa Ikat Perut

Disebabkan tidak mampu bekerja selepas terbabit dalam kemaI4ngan pada 2012, anak kepada Allahy4rham Tan Sri P Ramlee iaitu Sazali, 61, yang juga pemegang kad Orang Kelainan Upaya (0KU) kini hanya bergantung kepada bantuan bulanan RM650. 

Dalam keadaan kesihatan d1ri dan isteri yang tidak menentu, Sazali berkata, dia terpaksa mengasingkan perbelanjaan perub4tan, termasuk kos pengangkutan ke Hospital Universiti Kebangsaan Malaysia (HUKM) sebanyak RM90 setiap sebulan. 

“Sejak menjalani pembed4han lutut pada 2012, disusuli pembed4han pinggul tiga tahun selepas itu, saya dinasihatkan tidak membuat kerja berat. Untuk bergerak juga susah sampai menggunakan tongkat. 

“Ketika itu, isteri masih mencari rezeki dengan bekerja di kantin sekolah yang terletak kira-kira 20 minit berjalan kaki dari rumah. Selepas dia mengalami s4kit tulang belakang sejak dua tahun lalu, kami tiada punca pendapatan lain. 

“Lembaga Zakat dan Jabatan Kebajikan Masyar4kat (JKM) ada memberikan bantuan bulanan. Itulah duit makan kami suami isteri. Kadangkala, terpaksa ikat perut untuk menyediakan kos raw4tan susulan isteri di hospital,” katanya. 

Sazali berkata, dia juga perlu memperuntukkan RM90 bagi membayar tambang kereta sewa untuk memastikan tidak terlepas temu janji d0ktor. 

“Saya tiada pilihan lain kerana tidak pandai memandu kereta atau menunggang motosikal. Dalam keadaan kesihatan sekarang, saya dan isteri terpaksa menggunakan khidmat orang lain untuk menghantar serta mengambil kami dari h0spital,” ujarnya. 

Sazali yang sebelum ini bekerja sebagai pekerja am di Alam Flora terjatuh basikal dalam perjalanan pulang ke rumah apabila terl4nggar lubang disebabkan hujan lebat pada penghujung 2011. 

Dia bagaimanapun, bersyukur apabila ahli keluarga isterinya banyak membantu, selain membenarkan mereka mendiami rumah pusaka ibu mentua yang turut dihuni bersama keluarga abang iparnya sejak tiga dekad lalu. 

Isterinya, Hamidah Hitam, 55, pula menj4lani pembed4han bahagian tulang belakang, lima bulan lalu dan masih perlu menjalani fisi0terapi berjadual dan raw4tan susulan bagi mengelakkan masalah bertambah kr0nik. 

“Kalau sihat, saya enggan menyusahkan sesiapa. Biarlah kami makan apa yang ada, tetapi keadaan kesihatan kami berdua tidak menentu. Sekarang, untuk memb0ngkokkan badan pun susah, manakala isteri turut menderit4 s4kit leher kesan daripada keadaan tulang belakang. 

“Memang kami terpaksa pergi jauh memandangkan di kawasan tempat tinggal di Semenyih, tiada h0spital kerajaan. Namun, kami tetap bersyukur kerana masih ada yang sudi bertanya khabar,” tuturnya. 

 

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! SK Press

Sumber:Berita Harian / @Terlajak ViralS

 


Apa kata anda?

Be the first to comment on "Allahu..”Tak Mampu,Bergantung Pada Bantuan”..Anak P Ramlee’Sazali Terpaksa Ikat Perut"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*